Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha a Hupikék törpikéknek jó volt, miért ne lenne jó a Holdra is? Ezt gondolhatták a NASA mérnökei, amikor elkezdték fejleszteni azokat a gombából készült építőanyagokat, amikből egyszer akár fel lehet építeni egy komolyabb bázist a Holdon. Persze ne olyan gombaházakat képzeljetek el, amikben Törpapa lakott, hanem olyan épületeket, aminek az alapanyaga gombából és holdporból készül.

A Holdon ugyanis nincs alapanyag, amiből építkezni lehetne, a Földről pedig meglehetősen költséges dolog lenne odaszállítani ezeket. Jelenleg nagyjából egymillió dollárba kerül eljuttatni fél kilónyi anyagot a Holdra. Ezért az ottani bázisokat helyben kell előállítani valahogy.

Évek óta vizsgálják, hogy lehetséges-e bizonyos gombafajoknak életben maradni a Holdon. A tervek szerint egy olyan lezárt, felfújható tömlőt küldenének a Holdra, amiben gombaspórák, algák és víz van. Ez pedig a holdporral keveredve növekedésnek indul, kitölti a tömlőt és miután megszilárdul, keményebb lesz a betonnál is. Ebből pedig akár 30-60 napon belül elkészülhetne egy épület. A korábbi kísérletek során sikerült már gombafonálból téglát előállítani, a nagy kérdés, hogy menne-e ez nem földi körülmények közt is. A gombafonál, vagyis a micélium nagyon gyorsan nő, az ebből készült anyagok tartósak, víz- és tűzállóak. (A Holdon mondjuk nem lenne gond a vízzel…)

Micéliumból és faforgácsból készült téglák. Kép: NASA

A gombaalapú épületnek másik nagy előnye az lenne, hogy képes lenne megvédeni az embereket a káros sugárzástól és a mikrometeoritoktól is. Ez pedig komoly áttörést jelentene, hiszen a sugárzás ellen eddig nem találták meg a legjobb megoldást. Az egyik terv szerint természetes lyukakban, láva-alagutakban kellene ott élni.

A NASA kutatói azt tervezik, hogy hamarosan Föld körüli pályán tesztelik a gombából készült anyagokat. A cél az, hogy 2028-ig eljussanak addig a kutatások, hogy a Holdra lehessen szállítani az első kísérleti gombaház-alapanyagot. (nasa.gov)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!