Furcsa trutymót vet partra a tenger többfelé a világon

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Különös anyagból álló gombócokat találnak mostanában a tengerpartokon. Az első hírek Új-Fundlandról érkeztek, de azóta Kanadában is feltűnt a trutyi.

A tárgyak különböző méretűek, a legnagyobbak akkorák, mint egy tányér. Az anyaguk nyers kenyértésztára hasonlít, de nem az. A fehéres, nyúlós, rugalmas pacákról eddig nem sikerült megállapítani, micsodák és honnan jönnek.

A helyi, part menti lakosok azt mondják, sohasem láttak még ilyet. Ők is magyarázatot várnak, hiszen nem tudják, nem mérgező vagy fertőző-e az ismeretlen anyag.

Fotó: Lindsay Jones / X

A tengerben persze szó szerint bármi előfordulhat, a teherhajókról mindenféle áru leeshet. Elképzelhető, hogy valamilyen műanyag vagy vegyszer válik ilyenné évek alatt a vízben.

Gomba? Földönkívüli?

Az eddigi vizsgálatok azt már kizárták, hogy viasz, tengeri szivacs, valamilyen penész vagy bálnákból származó anyag lenne. Nem kőolajszármazék, üzemanyaghoz sincs köze. A kutatás folytatódik, tudósok dolgoznak rajta.

Van egy élőlény, ami időnként okoz efféle népi döbbenetet, és ez a nyálkagomba. A nyálkagombák viselkedését ma sem teljesen értjük. Meglepő színekben és formákban jelenhetnek meg. Régebben sokszor mitikus lények hányásának vagy ürülékének hitték a babonás emberek. De ma már eleget tudunk ezekről ahhoz, hogy azonosítsuk őket, szóval a tengeri tészta valami más lehet.

Nyálkagomba erdei talajon. Fotó: Wikimedia

Ha kiderül, mik ezek a gyanús gumók, hírt adunk róla. Igen, mi is reméljük, hogy idegen lények! H. P. Lovecraft rajongói dörzsölhetik a tenyerüket… (BBC, Guardian, Futurism)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!