Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A többszörös Formula-1-es világbajnok Lewis Hamliton néhány napja egy interjúban elárulta, hogy már gyerekkorától kezdve depresszióval küzd. Szerinte ennek a versenyek okozta nyomás és a gyerekkori iskolai zaklatás volt az oka.

„Azt hiszem, a versenyzés nyomása és az iskolai nehézségek okozták a problémákat. A bántalmazás. Nem volt senki, akivel beszélhettem volna. Az életem során mindig küzdöttem a mentális egészségemmel. A depresszió már egészen korán, 13 éves koromban elkezdődött. A húszas éveimben pedig igazán nehéz időszakaim voltak.” – mondta az interjúban Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton. Forrás: Wikipedia

Hamilton 21 évesen, 2007-ben indult először a Formula 1-ben. Ő volt a sportágban az első színes bőrű autóversenyző, és az első világbajnok is. A brit autóversenyző hét világbajnokságot nyert, érdemei elismeréseként 2021-ben lovaggá is ütötték. Az interjúban elmondta az is, hogy az elmúlt években több módszert kipróbált, hogy jobban legyen, végül a koronavírus-járvány időszaka volt az, amikor igazi fordulat állt be az életében. Ekkor kezdett hajnali ötkor kelni és meditálni, mielőtt futni indult volna. Azt mondta az interjúban, hogy ez nagyon jót tett neki.

Arra a kérdésre, hogy járt-e szakembernél, azt mondta, hogy korábban igen, de az nem igazán segített. Most viszont újra megfontolja, hogy keressen egy terapeutát.

Nem Lewis Hamilton az egyetlen autóversenyző a Formula-1-ben, aki mentális problémákkal küzd. Korábban a szintén brit Lando Norris, a McLaren pilótája is elmondta, hogy a karrierje elején komoly pszichés panaszai voltak, amikkel sokáig nem tudott mit kezdeni. Azt is mondta, hogy mindezt magában tartotta, amitől megrendült az önbizalma is. Még azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán van-e helye a Formula-1-ben.

Lando Norris. Forrás: Wikipedia

Korábban nem volt jellemző, hogy az F1-es pilóták ennyire kiteregessék a mentális egészségüket. A huszonöt éves Norris szerint viszont nagyon fontos ez. Sokan elmondták neki azt ugyanis, hogy az életüket mentette meg azzal, hogy felvállalta a mentális problémáit.

A sportolók egyébként óriás testi és szellemi nyomás alatt vannak, miközben a versenyekre készülnek, vagy épp versenyeznek. Épp ezért egyre gyakoribb az, hogy valaki jelzi, hogy nincs rendben és emiatt akár szünetet is tart a karrierjében. Caroline Garcia, a 2022-es női tenisz-világbajnokság győztese is a napokban jelentette be, hogy nem indul több idei teniszversenyen, mert szorongással és pánikrohamokkal küzd. Hasonló okok miatt tartott szünetet az amerikai olimpiai bajnok tornász Simone Biles és a teniszező Naomi Osaka is. És valószínűleg emiatt tűnt el egy időre Milák Kristóf olimpiai bajnok úszónk is a tokiói olimpia után. (thetimes.com)

Kiemelt kép: Lewis Hamilton egy 2022-es szabadedzésen. Forrás: Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.