Folytatódik Karácsony és Vitézy harca, Orbán Viktor repülőjén nincs fék – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megalakult a Patrióták Európáért nevű európai parlamenti pártszövetség. Ezt a szövetséget Orbán Viktor alapította Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel a választások után. A Fidesznek erre azért is volt szüksége, mert egyik létező pártcsaládhoz sem tudott csatlakozni. A párt 2021 márciusában lépett ki az Európai Néppárt nevű pártszövetségből (ami egyébként afelé haladt, hogy kizárja a Fideszt). A Patrióták Európáért nevű szövetségnek 84 képviselője lett, ezzel a harmadik legnagyobb pártcsalád lett, megelőzte az EP-ben az Európai Konzervatívok és Reformisták névre hallgató, illetve a Renew Europe nevű pártcsaládot. A legnagyobb továbbra is a jobbközép Európai Néppárt és a baloldali Progresszív Szövetség. (Euronews)

Orbán Viktor szélsebesen közlekedik a világban, mióta Magyarország fél évre átvette az EU soros elnökségét. A múlt heti, Kijevben majd Moszkvában tett látogatása után hétfő hajnalban Pekingben szállt le, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai békéről tárgyaljon. A miniszterelnök ezután az Egyesült Államok felé vette az irányt, mert Washingtonban NATO-csúcstalálkozó lesz. Azt nem tudni, hogy Orbán útba ejti-e Donald Trump elnökjelöltet, akit lelkesen támogat. Bár Orbán „békemissziónak” nevezi az útját, ezeken az útjain nem az EU nevében és felhatalmazásával tárgyal. A soros elnökség ugyanis nem jár irányítási joggal. (444)

Orbán Viktor / Facebook

Egy véget nem érő Netflix-drámához hasonlít a főpolgármester-választás. Hétfőn kiderült, hogy nem végleges Karácsony Gergely győzelme, a Kúria ugyanis arra kötelezte a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB), hogy számolja újra a főpolgármesterekre leadott voksokat. A nagyjából 800 ezer voksot összesen 23 helyszínen számolják át, eredményt július 12-én, pénteken hirdethetnek.

Így állunk most:

  • a június 9-i választáson Karácsony Gergely 324 vokssal előzte meg Vitézy Dávidot és nyerte meg a választást,
  • a csekély különbség miatt június 14-én az NVB újraszámolt 25 ezer, elsőre érvénytelennek minősített szavazott,
  • a végeredmény ekkor nem változott meg, de 41-re csökkent a Karácsony-Vitézy közti különbség,
  • Karácsony tehát így is nyert, de ekkor megtámadta azt a döntést, ami kihirdette a győzelmét, mert szerinte a szavazás jogsértő volt,
  • Vitézy pedig azért kért jogorvoslatot, mert elutasították korábbi indítványát, hogy a IV. és a VII. kerületben ismételjék meg a választást,
  • a Kúria elutasította Karácsony Gergely indítványát, és helybenhagyta a döntést, ami szerint Karácsony nyert,
  • ekkor Vitézy Dávid közölte, hogy alkotmányjogi panaszt tett,
  • amit elbírált az Alkotmánybíróság, és új eljárásra kötelezte a Kúriát,
  • a Kúria pedig bejelentette, hogy újra kell számolni a csaknem 800 ezer érvényes voksot is. Karácsony és Vitézy mindketten garanciákat akarnak arra, hogy tisztességes számlálás zajlik majd.

Karácsony és Vitézy párharca egyébként már nem csak a bíróságokon, hanem emberi testrészeken is zajlik. Egy fiatal lány nemrég magára tetováltatta Karácsony Gergely arcképét, amit a főpolgármester személyesen is megnézett.

Streetart Tattoo

A fiatal lány tetkóját elkészítő tetováló ezután Vitézy Dávid arcképét tetováltatta magára. Ezt az alkotást természetesen Vitézy tekintette meg.

Streetart Tattoo

„Háborúellenes akciótervet” fogadott el a kormány. Ezt a hétfői kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter. Gulyás azt mondta, hogy szembe akarnak szállni a „háborús propagandával”, ezért többek az újságoknak nyilvánosságra kell hozniuk, milyen külföldi támogatásokat kaptak a működésükhöz. Az is kiderült, hogy a bankoknak, a multinacionális- és az energiacégeknek „védelmi hozzájárulást” kell befizetniük. Ezek gyakorlatilag különadók. A múlt heti járatkésések-és kimaradások miatt a kormány arra kötelezte a légitársaságokat és az állami légiforgalmi irányítást, hogy akciótervet dolgozzon ki a probléma megoldására. (Magyar Narancs)

Mégsem jutott hatalomra a szélsőjobb Franciaországban. Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés egy hete megnyerte a francia választást, de a most vasárnapi második körben csak a harmadik lett. A hírről bővebben itt írtunk. (Kispolgár)

Emmanuel Macron. Quirinale.it / Wikipedia

Felvételi hírek: egyetlen diák jelentkezett csak az első helyen az ELTE földraj-matematika szakos tanári képzésére. De más szakok is voltak, amik nem voltak túl népszerűek az idei felvételin. Ezekről bővebben itt írtunk. Közben kiderült, hogy a ponthatárok július 24-i kihirdetését hány vidéki helyszínen lehet megünnepelni. A szokásos Pont Ott Partit (ami kifejezetten ponthatárvárós buli) idén Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Pécsen, Egerben és Miskolcon is megrendezik. A részleteket a bulikról ide kattintva éred el. (Kispolgár/Eduline)

Több mint 8 kilométert tett meg egy szökött papagáj az Egyesült Királyságban, mégis hazakerült. A színes házikedvenc, a nyolcéves Jobby szombaton éjfél után szökött el. A gazdája rögtön plakátokat ragasztott ki és bejegyzéseket írt róla, hátha ráismer valaki. „Borzalmas pillanat volt, amikor elszökött. Még sosem repült el, csak kis kirándulásokra vittem, például a közeli parkba” – nyilatkozta a gazdája, Apsi Witana. Vasárnap este egy 8 kilométerrel arrébb lévő szülészeti osztályról keresték Witanát, és elmondták, hogy a madara a recepción van, chipset eszik és játszik. A papagáj gazdája rögtön elment Jobbyért és hazavitte őt. Utána pedig köszönetet mondott mindenkinek, aki segített neki és megosztotta a bejegyzését, hiszen a recepciósok is azért ismerték fel Jobbyt, mert látták a felhívást. (SkyNews)

Jobby. Apsi Witana / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.