Fizethetnek az ellenzéki pártok, a Börzsönyben szerelmesek a vadmacskák – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tovább bírságolja az állam az ellenzéki pártokat. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint „tiltott pártfinanszírozás történt” a 2022-es parlamenti választás kampányában az ellenzéki összefogás hat pártjánál. Ezért a pártokat együttesen mintegy 523 millió forintos pénzbírsággal sújtotta. A döntés ellen fellebbezni nem lehet. Az ellenzéki pártok tiltakoznak a büntetés ellen, ami még ennél is nagyobb lehet, ugyanis az ÁSZ egy másfél milliárdos tétel vizsgálatára vár. Ha erről is kideríti, hogy az nem felelt meg a szabályoknak, ennek akár a duplája, közel hárommilliárd forint is lehet a büntetés. (24.hu)

Vasárnapra egyébként tüntetést szerveznek az ellenzéki pártok. A közvetlen elnökválasztásért tüntetnek majd, úgy vélik, hogy a Fidesz helyett az embereknek kellene dönteni arról, hogy ki legyen az új köztársasági elnök. Magyarországon az alaptörvény szerint a parlament választja az új elnököt, kétharmados többséggel. Ennek menetéről már korában írtunk nektek. Az a napokban dől majd el, hogy a Fidesz kit javasol új elnöknek, miután Novák Katalin nemrég lemondott a posztjáról. (rtl.hu)

Összesen 203 millió forint gyűlt össze a múlt pénteki gyermekvédelemi tüntetésen indított gyűjtésen. Erről a szervező influenszerek számoltak be. A pénzből fiatalok lakhatását fogják majd támogatni. Közben ma is volt egy kisebb demonstráció, délután ötkor fáklyás vonulás indult a budapesti Szent Gellért térről a Kossuth Lajos térre. Az Ennyi nem elég – El a kezekkel a gyerekektől! című demonstráción a bántalmazott gyermekekért álltak ki néhány százan, többnyire középiskolás és egyetemista fiatalok. Az eseményt az Országos Közös Akarat és az Egységes Diákfront szervezte. (telex.hu)

110 milliós bírságot kapott a KRÉTA fejlesztője, miután tavaly ősszel valaki meghekkelte a rendszert. Az esetet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálta ki. Ők megállapították, hogy a KRÉTA fejlesztői többször is törvényt sértettek. Egyrészt nem védték eléggé a KRÉTÁba feltöltött személyes adatokat. És az is törvénytelen volt, hogy a fejlesztő cég a hekkertámadás után nem jelentette rögtön az esetet az iskoláknak. Így nem kizárt, hogy sok ezer gyerek és szülő adata került illetéktelen kezekbe. A hekkerek azok a személyek, akik képesek behatolni mások számítógépes rendszerébe. Vannak olyan hekkerek is, akik ezt direkt azért csinálják, hogy megmutassák a rendszerek gyenge pontjait vagy hiányosságait. (telex.hu)

Szerelmes vadmacska párzási „énekét” rögzítette egy vadkamera a Börzsönyben, ráadásul pont Valentin-napon. A Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINPI) rendszeresen posztol a területen élő, fokozottan védett vadmacskákról, mióta azok 2022. szeptember 26-án megjelentek a vadkameráik előtt. Akkor egy hím vadmacsek elegánsan átsétált egy rönkfán a kamera előtt. Most azt rögzítették, hogy ugyanaz a hím adja elő kissé repedtfazék hangon szerelmes énekét. Most kezdődik ugyanis a „pacsmagolás”, azaz a vadmacskák párzási időszaka. A trubadúr kandúr produkciója ezen a linken tekinthető meg.

Ez a macska „pacsmagolt” Forrás: dunaipoly.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.