Felboncoltak a tudósok egy 44 ezer éve jégbe fagyott farkast

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy több mint 44 000 éve jégkockává fagyott őskori farkast boncoltak fel Oroszországban. Az állatot még három évvel ezelőtt fedezték fel a Tirekhtyakh folyó partjánál, mintegy 40 méter mélyen a permafroszt alatt.

A permafroszt (vagy magyarul örökfagy) tartósan, de legalább két éven keresztül fagyott állapotban lévő talajréteg. Ez sokszor kiváló állapotban őrzi meg a jégkorszakból származó állatokat.

A fagyott farkas testét egy orosz tudományos akadémiára szállították, ahol a tudósok felboncolták. Mintát vettek a belső szerveiből, valamint a gyomrából, bélrendszeréből, ami meglehetősen jó állapotban konzerválódott. Az állatban talált baktériumok vizsgálatával a tudósok megismerhetik a farkas étrendjét és egészségi állapotát: azaz betekintést nyerhetnek az állat jégkorszakban eltöltött életébe.

Észak-keleti Szövetségi Egyetem

A farkas aktív és nagytestű ragadozó volt, ráadásul a gyomrában maradtak azok az állatok is, amiket annak idején felfalt. A tudósok a farkas egyik fogából megállapították, hogy egy felnőtt hím példányról van szó, és azt remélik, hogy az állat belsejében élő mikroorganizmusok egy része talán még mindig életben van. Erre van is esély, hiszen azok évezredeken át hibernált állapotban voltak.

A kutatók azt remélik, hogy olyan mikroorganizmusokat fedeznek majd fel, amelyek hasznosak lehetnek az orvostudományban és a biotechnológiában. Nem ez az egyetlen fagyasztott farkas, amit az akadémián őriznek. Egy másikat a szibériai Jakutföldön találtak, és a mostani állat tetemének teljes vizsgálata után őt is elkezdik majd tanulmányozni. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.