Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A nyolcvanas évek végén a Júdeai-sivatag egyik barlangjából régészek kiástak egy ősi, legalább ezeréves magot. A kutatók ezt 2010-ben elültették, és mostanra egy jó háromméteresre fa nőtt ki belőle. A fát Sheba névre keresztelték, és mindenféle vizsgálatokat végeztek el rajta. Megnézték a DNS-ét, valamint kémia elemzést és kormeghatározást is végeztek a fán. Ezzel pedig érdekes felfedezéseket tettek az eredetével kapcsolatban.

A megtalált mag. Kép: Dr. Sarah Sallon

Megállapították például, hogy a mag a 10-12. század közötti időkből származik. A DNS-e alapján a Commiphora nevű facsaládhoz tartozik. Ezek a fák Afrikában, Madagaszkáron és az Arab-félszigeten terjedtek el. Az illatos, aromás gyantájuk miatt kedvelték őket.

A fa gyantájából készült júdeai balzsamot, amit a Biblia is említ, évszázadokon keresztül ismerték és szerették. A Római Birodalomban parfümként, füstölőként és gyógyszerként is használták. De felhasználták balzsamozáshoz és mérgek ellenszereként is bevetették. A kedveltsége ellenére a kilencedik századra a fa teljesen eltűnt. A megtalált mag is egy olyan fajtához tartozik, amit még nem sikerült pontosan beazonosítani, valószínűleg egy rég kihalt ághoz tartozik.

Ahhoz képest, hogy ezer éves, egész jól tartja magát. Kép: Dr. Sarah Sallon

A facsemete még nem termett virágot, sem gyümölcsöt. Ha ez megtörténik, könnyebben össze lehet majd hasonlítani más rokon fajtákkal. Az is elképzelhető viszont, hogy most olyan környezetben van, ami nem kedvez a virágzásnak. (independent.co.uk.)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.

Mi a Molotov-koktél?

Hát nem egy finom innivaló. Hanem egy palack, ami legyőzi a tankot.