Ezekre érdemes figyelni kánikula idején

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egyre melegszik az idő, szerdától harmadfokú riasztás lesz sok helyen az extrém magas hőmérséklet miatt. Ezért fontos beszélni arról, hogyan tudjuk magunkat védeni a nap egyre károsabb sugaraitól és a hőgutától.

A mai nyarak már nem olyanok, mint akár 20-30 évvel ezelőtt. Ez a klímaváltozás miatt van így. Ahogy arról már írtunk nektek korábban, az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt az átlaghőmérséklet egyre jobban melegszik. Emellett egyre vékonyodik az ózonréteg, ami azért felel, hogy az ultraibolya sugárzás (UV) egy részét elnyelje.

A Napból jövő UV-sugarak bizonyos mértékig jók: elősegítik, hogy a test D-vitamint termeljen, ami létfontosságú a szervezetünk működéséhez. Nagyobb mértékben viszont károsak. Ezért kell naptejet használnunk – nemcsak a strandon, de az utcán is – a leégés és a bőrrák megelőzése érdekében. Ezek mellett az UV még a szemet is károsíthatja (ezért jó a megfelelő napszemüveg), és a bőrt is öregíti.

Visszatérve a kánikulára: a túl sok napsütésben vagy egyáltalán melegben töltött idő mindenki szervezetét megviseli, de különösen nehéz gyerekeknek, időseknek. Kicsi gyerekeknél az is gond lehet, hogy a testük még nem tudja úgy szabályozni a hőt, mint a felnőtteké. Ezért hamarabb kaphatnak hőgutát, forrósodhatnak fel, száradhatnak ki. De mindenkit megterhel, ezért oda kell figyelnünk néhány dologra, ha nem akarunk napszúrást, hőgutát vagy még nagyobb bajt magunknak.

Nézzünk is néhány praktikus tudnivalót kánikula idején:

  • A naptej fontosságáról már korábban írtunk, így azzal nem is szaporítanánk újra a szót, ide kattintva elolvashatjátok.
  • Érdemes a nap legmelegebb óráiban árnyékos, hűvös helyen maradni, ha csak lehet. A programokat kora reggelre vagy estére célszerű szervezni ilyenkor. Főleg a testmozgást.
  • Még több vizet kell inni, még akkor is, ha nem érzed, hogy szomjas vagy. Fontos hidratálni a testet, mert a nagy melegben könnyebb kiszáradni.
  • Lenge, nem túl tapadós és lehetőleg nem műszálas ruhákat célszerű ilyenkor hordani, hogy jobban tudjon a bőrünk szellőzni.
  • Ha mindenképp ki kell menned a nagy melegben, mindig legyen nálad víz, és akár egy nedves, hideg (de nem jéghideg) törülköző. Érdemes sapkát, kalapot venni, hogy védjük a fejünket és arcunkat a naptól.
  • Bár csábító lehet egy jeges ital, jobb langyosabb, maximum hideg italt inni. A túl hideg összeszűkíti az ereket, ettől a keringés lassul, ez pedig akadályozza a hűsítő izzadás kiválasztását.
  • Érdemes nagy melegben a magas koffeintartalmú és alkoholos italokat kerülni, mert tovább szárítanak. A nehéz, zsíros, csípős ételek sem ajánlatosak ilyenkor.
  • Az izzadással nemcsak víz, de elektrolitok is távoznak a szervezetünkből. Az elektrolitok ásványi sók oldatai. Ezeket pedig a szervezet megfelelő működéséhez pótolni kell. Ezért a víz mellett érdemes levest vagy nem túl cukros gyümölcslevet is inni. A levest nem kell forrón enni, lehet hidegen vagy langyosan is. A banán, a narancs, az uborka, cukkini, spenót, eper és a görögdinnye is jó elektrolitpótló ilyenkor.
  • Érdemes naponta többször hűsítő zuhanyt venni akár otthon is, hogy picit lehűtsük a testünket. Langyos vízzel. Sosem jó felhevült testtel hideg vízbe menni, mert az a szívet nagyon megterheli. Ezt érdemes szem előtt tartani a strandon is. Csobbanás előtt le kell kicsit hűteni magunkat, mielőtt teljes testtel a vízbe ugranánk.

A lényeg: figyeljünk mindig oda a testünkre, mert jelezni fog. És ha nagyon durván meleg van, harmadfokú riasztást adnak ki, maradjunk inkább árnyékos helyen, akármilyen csábító is a program. (Forrás: Unicef/Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.