Ezek most a legjobban fizető szakmák

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy kispolgár arra volt kíváncsi, melyek a legjobban fizető állások ma Magyarországon.

Erről minden évben készül egy lista, ezeket tudjuk nektek tolmácsolni. Fontos azonban hozzátenni, hogy nagyon sok tényező befolyásolhatja azt, milyen fizetést tudunk kiharcolni magunknak. Bár sok cég és munkaadó előre kiszámolt fizetést ajánl egy-egy munkakörre, ettől gyakran el lehet térni. Például annak függvényében, hogy a jelentkezőnek milyen és mennyi tapasztalata van, mennyire határozottan követel több pénzt, és akár sajnos az is tényező, hogy az illető nő vagy férfi. A felmérések azt mutatják, hogy ugyanabban a pozícióban a férfiak általában többet keresnek, mint a nők.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Térjünk rá akkor az idei listára, amit még márciusban közölt a Központi Statisztikai Hivatal. Fontos, hogy ezek az adatok a bejelentett, teljes munkaidős, beosztotti állások. Ebben nincsenek benne a vállalkozók jövedelmei. A saját vállalkozás teljesen más életforma: nincs főnök, az ember magának diktálja a tempót, meg esetleg az alkalmazottaknak, ha vannak. Egy jól menő bolt simán hozhat több pénzt, mint bármilyen munkahely – de hozhat teljes csődöt is.

Magyarországon most négy szakmában lehet havi bruttó (azaz adózás előtti) kétmillió forintot keresni. Ezek sorrendben:

  1. légiforgalmi irányítók,
  2. légijármű-vezetők, hajózómérnökök – ezek köznyelven az utasszállító gépeket vezető pilóták,
  3. szakorvosok,
  4. törvényhozók, miniszterek, államtitkárok.

Tavaly a szakorvosok álltak második helyen, a pilóták pedig a harmadikon, ez most megfordult. De nemcsak a pilóták, hanem az utaskísérők bére is komolyan emelkedett egy év alatt, 61 százalékkal kapnak most többet. Bár az ő fizetésük még így sem közelíti meg a pilótáékat.

Irányítótorony. Forrás: Unsplash
Irányítótorony. Forrás: Unsplash

A légiforgalmi irányítás az egyik legnehezebb szakma, nem véletlen, hogy nagyon megfizetik. Ők azok, akik a reptéren abban a magas toronyban ülnek. Rengeteg ember élete van a kezükben, a repülés biztonságáért felelnek. Nagyon röviden: rajtuk áll, hogy a gépek megfelelő távolságot tartsanak egymástól földön és levegőben, időben elinduljanak, érkezzenek, fel és le tudjanak szállni bármilyen időjárási körülmény között. Kezelnek esetleges vészhelyzeteket. Igazi zsonglőrködés, ami nagyon éles figyelmet igényel.

A top fizetések után következnek, szintén milliós havi bevétellel a vezető pozícióban lévő dolgozók. Ilyenek az informatikai, pénzügyi vállalatok, egészségügyi intézetek vezetői. Utánuk jönnek a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, egyes banki és biztosítási területen dolgozók, brókerek és a hivatásos sportolók, majd bírók, általános orvosok, HR-, azaz humánerőforrás-vezetők. Utóbbiak azok, akik egy cégnél a munkatársak felvételével, távozásával (felmondás) és a munkavállalók egyéb papírmunkáival foglalkoznak.

Az ezeknél általánosabb szakmák, amikben átlagon felül lehet keresni, a szoftverfejlesztői, az elemző közgazdászi, informatikai rendszerelemzői, egyéb szoftver- és alkalmazásfejlesztői, mérnöki területek.

A lista aljáról nem érdemes beszélni, mert nagyon sok olyan szakma van, amit többen is inkább vállalkozóként űznek. Ilyen a fodrászi, körmösi, kozmetikusi szakma, a vendéglátás vagy a különféle háztartási szerelések: kazánjavítás, villanyszerelés. Itt torzíthatnak az adatok. A vendéglátásban szezonok vannak, amikor esetleg magas a bér, és szezonon kívül alacsony, vagy nincs is. Más munkáknál pedig kevesen vannak azok, akik alkalmazottként űzik. (Forrás: KSH / Pénzcentrum / VG)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.