Ezek a világ legfurcsább versenyei – 1. rész

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Régebben írtunk már nektek a híres sajtgurító versenyről, a világ legcsúnyább kutyája versenyről, és igyekszünk beszámolni a lehető legabszurdabb világrekordokról is. De olyan jó versenyek vannak még szerte a Földön, hogy vétek lenne nem csokorba szedni őket! Első cikkünkben öt vicces, létező világbajnokságot mutatunk be nektek. A folytatás egy második cikkben várható.

Feleségcipelő bajnokság

Az eredeti, finn nevén elhíresült eukonkanto az úgynevezett feleségcipelő bajnokságot jelenti. Ebben a férfi sportolóknak egy nővel a nyakukban kell teljesíteniük a versenyt, sokszor sártengeren és akadályokon át. Ha a sportolónak nincs felesége, akkor mást is vihet a nyakában, de a nőnek legalább 18 évesnek kell lennie és nem lehet kevesebb 49 kilónál (ha mégis, súlyozott hátizsákot kap). A világ országaiban selejtezőket rendeznek, hogy eldöntsék, ki képviselheti nemzetét a finnországi világbajnokságon. A feleségcipelést többfajta stílusban lehet űzni, a lenti videóban az idei nyertest lehet látni. Az első helyezett jutalma a feleség súlyának megfelelő mennyiségű sör.

Bajusz- és Szakáll Világbajnokság

Egy verseny, ami a férfiak arcszőrzetéről szól: akié a leghosszabb, legextrémebb, legkreatívabb, az nyer. A világbajnokságot kétévente rendezik meg, egyszer Európában, egyszer pedig más földrészen. A férfiak igyekeznek ötletesen fésült szakállukkal és bajuszukkal meglepni a közönséget, az alkotásokat pedig egy zsűri értékeli. A 2023-as Bajusz és Szakáll Világbajnokságon egyébként egy magyar férfi, Járomi Zsolt is nyert. A természetes magyar bajusz kategóriában már negyedjére győzött. A hazai versenyzőket a Magyar Bajusz Társaság fogja össze. Ez pedig itt egy 2017-es texasi verseny:

Gilisztabűvölő világbajnokság

Először is: fúj. Másodszor: meglepően sok embert érdekel a gilisztabűvölés, aminek a legnépszerűbb versenyét az angliai Willastonban tartják, de a kanadaiak és az amerikaiak is próbálkoznak vele. A gilisztabűvölés lényege, hogy a versenyzők minél sikeresebben csalogassák a férgeket a föld felszínére. 18 szabály van, ezek többek között előírják a versenyzőknek, hogy milyen módszerekkel csalhatják elő a gilisztákat és milyenekkel nem. Például ásni nem szabad, zenével lépre csalni őket igen. Ja, és a gilisztákat a végén vissza kell tenni a földbe, nehogy felfalják őket a madarak. A jelenlegi világrekordot 2009-ben állította fel egy akkor 10 éves lány, aki 567 gilisztát csalt ki a földből a vb során.

Lábujjszkander-világbajnokság

Nem csak a karos birkózásnak vannak rajongói, hanem a lábujjasnak is. A lábujjbirkózás bajnokságát évente rendezik Észak-Angliában. A versenyben két lábujjbirkózó mezítláb lép be a négyszögletes ringbe, leülnek a földre, összeakasztják a lábujjaikat és harcolnak egymással. Persze nem lehet csak úgy bármilyen lábbal odamenni: a verseny kezdete előtt egy ápoló megvizsgálja a versenyzők lábának tisztaságát, és azt is, hogy van-e valakinél „rejtett fegyver”. Az nem világos, hogy mégis milyen fegyvert lehet két lábujj közé szorítani. Néhány részlet a tavalyi versenyről:

Heavy metalra kötés bajnokság

Arról már írtunk a Micsináljak? című sorozatunkban, hogy miért jó kötögetni, de az igazán bevállalós emberek mindezt heavy metálra csinálják, ráadásul egy világbajnokságon. Az ötlet állítólag onnan indult, hogy egy finn újságíró rádióinterjúra hívta a helyi kézműves szakembereket, akik az interjú teljes ideje alatt kötögettek – még akkor is, amikor a szünetben megszólalt a metálblokk. Finnország amúgy is a heavy metál földje, és kötögetni is sokan szeretnek, ezért megszületett a felvetés, hogy hátha van a két hobbinak közös rajongótábora. És van: a versenyen egy heavy metál koncert alatt kell táncikálni és kötögetni. A tavalyi bajnokság elmaradt, de a szervezők megígérték, hogy idén újra megtartják.

A cikk következő részében öt újabb abszurd versenyt mutatunk meg nektek a világból.

Kiemelt kép: BritClip. Források: The Travel. Classic City. UPI. Shareably. NLC.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.