Ez lett volna a magyar Tesla: a Puli, amely a temetőben élt túl

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma az autóipar szinte minden szereplője elektromos autókon dolgozik. A világelső ma még az amerikai Tesla, de nagy erőkkel jönnek a kínaiak, és a japán, német, francia villanyautók. Hogy ez mennyire jó ötlet, azt majd az utókor mondja meg, vagyis ti.

Csaknem negyven évvel ezelőtt egy kis magyar vállalat is belevágott a villanyautó-gyártásba. Az ötlet megelőzte korát, a Puli nevű kisautó pedig akkora bukás lett, ami cirkuszba illik.

Kis ország, kis autó

A hódmezővásárhelyi Hódgép eredetileg főleg utánfutókat gyártott traktorokhoz. És más mezőgazdasági gépeket is, például borsókombájnt. De ezekből egyre kevesebbet tudtak eladni. Úgyhogy nagyon megörültek, amikor egy francia üzletember megkereste őket, hogy gyártsanak neki törpeautókat.

Két igazán törpe autó, a brit Peel P50 és a Peel Trident. Fotó: Wikimedia

Az 1980-as évekre egyre drágább lett a kőolaj, így a benzin is. Nyugat-Európában pedig újra népszerűvé váltak a törpeautók. Ezek olyasmik voltak, mint a mai Smart. Egy gyenge benzin- vagy dízelmotor hajtotta az apró kocsit, amiben egy vagy két ember fért el, meg pár szatyor. A franciák terve az volt, hogy Magyarországon olcsón megépítik az autót, ők meg eladják tisztes nyereséggel Nyugaton.

A terv sok sebből vérzett. Főleg a kicsiny japán dízelmotor okozott gondot, ami igazából egy fűnyíróhoz lett volna csak elég. Ezt egy olasz motorra cserélték, de a kisautó minősége így is csapnivaló volt. Nem csoda: Magyarországon addig egyáltalán nem gyártottak autót. A szocialista országok közötti munkamegosztásban nekünk a buszok jutottak. Az Ikarus nagyon is jó buszokat készített, de autógyártással senkinek sem volt tapasztalata.

A kocsit eredetileg Hunginak hívták, majd a Puli nevet kapta. A karosszériát, vagyis az autó testét a Balatonfüredi Hajógyár készítette műanyagból. Egy csomó alkatrészt pedig az akkori keleti autókból, például Trabantokból csipegettek össze. A végeredmény az lett, hogy ezt a rakás szerencsétlenséget nem lehetett eladni külföldön. Az autó beázott, menet közben szét akart esni, füstölt és rengeteget fogyasztott. Mire sikerült úgy-ahogy elfogadhatóvá pofozni, a kocsi annyiba került, mint egy Suzuki Swift. Ami sokkal jobb autó volt.

Egy ritka elektromos Puli. Fotó: Wikipedia

A sírba visz el!

És közben megtörtént a rendszerváltás is. A Hódgép nem adta fel, és elektromos Pulikat kezdett gyártani. Persze a mai akkumulátorok még sehol sem voltak, de a kis villanyautó akár 60 kilométert is képes volt megtenni egy feltöltéssel. Igaz, legfeljebb 65 km/órás sebességgel, ezért az autópályára fel sem mehetett. Budapest önkormányzata több tucatot rendelt belőle, próbálkozott velük a posta és a kórházak is. De a siralmas minőség végül megpecsételte a sorsát, és a cég 1996-ban csődbe ment.

Ám volt egy hely, ahol a szomorú sorsú magyar villany-törpeautó új életre talált. Bármilyen furcsa, ez a hely a temető. A Budapesti Temetkezési Vállalat egy csomó elektromos Pulit vásárolt koporsószállítónak. Ezek az úgynevezett pompakocsik viszik a halottakat a ravatalozóból a sírhoz. És erre a Puli meghosszabbított, fekete változatai tökéletesnek bizonyultak. Nem kell gyorsan menni, viszont csendben és füst nélkül. Mivel sokáig nem nagyon volt más villanyautó, az akkumulátoros Pulik kiválóan megfeleltek erre a feladatra. Itt még a 2010-es években is dolgoztak – amikor aztán leváltották őket. Így ért véget a magyar villanyautó története: a temetőben.

(Források: itthonrolhaza.hu, magyarjarmu.hu)

Kiemelt kép: Moving Our World / Youtube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.