Évezredek óta kiemelt téli partihelyszín Stonehenge

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A téli napforduló évről évre hatalmas tömegeket vonz Stonehenge-be, idén is több ezren várták itt a napkeltét pénteken. Az ősi angliai építmény ugyanis úgy van kialakítva, hogy a nyári és a téli napfordulókor tökéletesen keretezze a felkelő napot.

Régészek megállapították, hogy a téli napforduló eleve fontosabb lehetett az embereknek, akik Stonhenge-t felépítették, és akik évszázadokon keresztül használták a helyet mindenféle jeles alkalmakkor. Ezt abból sejtik, hogy a közelben olyan óriási lakomák nyomait tárták fel, amiket nagy eséllyel télen tartottak. Ezeken ugyanis a megtalált csontok alapján olyan malacokat szolgáltak fel, amik legfeljebb 9 hónaposak voltak. És mivel malacok leginkább tavasszal születnek, ebből az következik, hogy a lakomákkal az ősök a téli napfordulót, a fény születését, azaz a Yule-t ünnepelték. (Erről egyébként hamarosan bővebben is olvashattok.) A malacok viszont nagyon utálhatták ezt az egészet, ugyanis az egyik feltárt csonton egy nyílhegy nyomát is felfedezték. Ebből a régészek arra következtettek, hogy a disznókat szabadtéren nevelték egy elzárt területen, és mielőtt feltálalták, le kellett vadászni őket.

Stonehenge egyébként a világ egyik legrégibb és legtöbbet kutatott építménye. I.e. 2500 körül kezdték építeni, több szakaszban. Számos legenda fűződik hozzá, leginkább azért, mert az építkezésekhez a köveket 400 km-ről szállítottak oda. Ezt egy 12. századi krónika Merlin varázsló csodájának tartotta, és sokan ma is hisznek ebben. A hegységet, ahonnan a kövek származnak, az ott fakadó források miatt szintén gyógyító erejűnek hitték. Épp ezért emberek tömegei zarándokoltak Stonhenge-hez még a középkorban is. Ezt kutatók onnan sejtik, hogy a közelben „az indokoltnál több” olyan sírt tártak fel, amiben beteg vagy sérült ember nyugszik. Közülük rengetegen más vidékekről, gyakran a kontinensről érkeztek ide. Ezt az elméletet erősíti Diodórosz, az első századi görög történetíró egyik műve is. Ő egy Apollónnak szentelt, kör alakú templomról ír a messzi északon, egy nagy szigeten. Apollón pedig a gyógyítás istene volt.

Az eredeti építmény egyébként sokkal több kőből állt, mint ami ma látszik, de az évszázadok alatt a helyiek inkább elhordták házat építeni. A környéken ugyanis legalább 30 kilométeres körzetben nem volt máshol terméskő.

Kiemelt kép: bbc.com

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.