Évekbe telt megfejteni a ruhába varrt titkos üzenetet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha valaha is eljátszottál már a gondolattal, hogy a nagyszüleid hétvégi házának a padlásán az egyik dobozban rég elfeledett ősök titkos leveleit találod, akkor olvass tovább. 

Az amerikai Maine-ben kincsre lelt a bolhapiacon Sara Rivers Cofield archeológus. (Az, aki a régészhez hasonlóan az emberiség múltját kutatja.) A vásáron száz dollárért vásárolt meg egy 1880-as évekből származó, bronz árnyalatú selyemből készült női ruhát. 

Forrás: Commitment to Costumes blog

Akkoriban az volt a divat, hogy a női ruhák hátul puffosak voltak, hogy ezzel emeljék ki a hölgyek vonalait. Elképesztően sok anyagot varrtak bele a ruha ezen részébe, így a zsebet is jól el lehetett rejteni. 

Sara két papírcetlit talált ebben a zsebben, amin összefüggéstelen szavak szerepeltek egymás után. Rögtön arra gyanakodott, hogy ez valamilyen kód lehet, ezért fel is tette a szövegek fotóját a blogjára. Több amatőr és profi kódfejtő is megpróbálta megoldani a rejtélyt, ám nem jártak sikerrel. 

Végül egy kanadai kutató törte fel a kódot, aki csak hobbiból foglalkozott ilyen szövegekkel. Ő jött rá arra, hogy a szavak egymásutánja valójában rövid, ám nagyon pontos időjárás-jelentéseket takar. Egyes szavak például a szél sebességét, a légnyomást, a levegő hőmérsékletét is jelölték. Ezek alapján a kutató a jegyzet pontos dátumát is meg tudta adni: az adott előrejelzést 1888. május 27-én készítették. 

Arra azonban még mindig nem jöttek rá, hogy vajon hogyan és miért került a régi időjárás-jelentés a női ruha rejtett zsebébe. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.