És most mi lesz a több százezer homokzsákkal, amit az ár előtt megtöltöttek?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Most, hogy az árhullám elhagyta Magyarországot, felmerülhet a kérdés: mégis mi történik azokkal a homokzsákokkal, amiket a Duna melletti kritikus településeken kihelyeztek az áradás előtt? Sokaknak elsőre az juthat eszébe, hogy esetleg valahogy újra lehet hasznosítani őket, de ez ennél sokkal bonyolultabb.

A kérdésre a Fővárosi Vízművek adott választ. Az árvíz során a Duna vize meglehetősen szennyezetté válik, hiszen kilép a medréből, és rengeteg hordalékot magával sodor: összeszedi a szemetet, kimossa a szennyvízgyűjtőket, és így tovább. A vízbe is rengeteg szennyeződés kerül, ezért is kérték az állami és önkormányzati szervek lépten-nyomon, hogy senki ne fürödjön a megáradt Dunában, hiszen az veszélyes lehet.

Fotó: Karácsony Gergely / Facebook

Miután az ár elvonul, a szakemberek elbontják a védműveket. A zsákokban lévő homokot építkezéseken még fel lehet használni. A zsákokra azonban veszélyes hulladékként tekint a Fővárosi Vízművek, hiszen a fent említett okok miatt azok fertőzésveszélyesek. A zsákokat ezért meg kell semmisíteni, azaz elégetik őket. Ez kizárólag azokra a homokzsákokra vonatkozik, amiket a Vízművek használt, és amiket az ő emberei töltöttek meg. Könnyen lehet, hogy egyes városokban másként alakul a homokzsákok sorsa.

Kiemelt kép: Fővárosi Vízművek / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!