Érkeznek Szent Lőrinc könnyei

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hamarosan érkezik az év legszebb csillaghullása. Persze valójában nem csillagok, hanem meteorok záporoznak majd. A legtöbb hullócsillagot augusztus 12-én éjjel lehet majd látni, akkor akár óránként 50-75 darabot is megszámolhatsz majd. De ha szerencséd van, akár már ma is láthatsz néhányat. Este 11 után érdemes kémlelni az eget.

Az augusztusi hullócsillagokat, amiket Szent Lőrinc könnyeinek is neveznek, egy meteorraj okozza. A Perseidák nevű raj egy üstökös darabkái. Ahogy a Swift-Tuttle nevű üstökös halad, úgy apró darabkák válnak le róla. Amikor pedig a törmelékek találkoznak a Földdel, a légkörbe érve a nagy sebességük miatt felhevülnek és elégnek. Így a földfelszínt sem érik el.

Ez egy meteor Berlin felett. Forrás: Wikipedia

Az, hogy mennyire látszanak a hullócsillagok, attól is függ, hogy épp milyen ciklusban van a Hold. A telihold fénye ugyanis elnyomhatja a meteorok fényét. De persze az időjárás és a fényszennyezés is befolyásolhatja azt, hogy látsz-e hullócsillagot, vagy sem. Csillagleshez érdemes olyan éjszakát választani, amikor sötét és tiszta az égbolt. Jó, ha lakott településtől távol vagy, és a szemed már hozzászokott a sötéthez. A Perseidák megfigyeléséhez még távcső sem kell. És mindenképp kívánj valamit, ha meglátsz egy hullócsillagot!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!