Elveszett nyelv feliratát találták meg egy ősi „kézen”

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megfejtették egy ősi, kéz alakú amulett titkát. A titokzatos tárgyat még 2021-ben találták Spanyolország Navarra régiójában. A tárgy korát 2100 évre becsülték. A rajta lévő feliratot viszont sokáig nem sikerült megfejteni, mivel az nem hasonított egyetlen mai élő nyelvre sem. Spanyol kutatók viszont mostanra kiderítették, hogy a felirat a baszk nyelv rokona, és valószínűleg egy 5000 évvel ezelőtt beszélt ősi nyelv eddigi legnagyobb fennmaradt emléke.

A kutatók szerint a az amuletten szereplő felirat vaszkón nyelven íródott. Ez a leghosszabb és legrégibb írás, amit ezen a nyelven találtak. Ilyen feliratokat ugyanis csak érméken láttak eddig. Az amuletten lévő írás első szava sorioneku, ami nagyon hasonlít a zorioneko baszk szóhoz, ennek jelentése pedig az, hogy jó szerencsét. Az amuletten 18 betű látható, ezekből 5 szót tudtak azonosítani a kutatók.

Így találták meg régészek a „kezet”. Forrás: livescience.com

A tárgy egyébként önmagában érdekes, de azt, hogy pontosan mire volt jó, csak találgatni lehet. Valószínűleg az isteneknek szánt ajándék volt, cserébe a szerencséért. A kéz mellett több használati tárgyat is találtak a kutatók. A település, ahol a lelet felbukkant, kb. ezer évig létezett, és az i.e. első században égett le. A feliratokon a latin ábécét használták, ez azt jelenti, hogy rómaiak is éltek ezen a területen, amikor az amulett készült.

A vaszkón nyelvcsalád elveszett az idők folyamán, egyedül a baszk nyelv az, ami fennmaradt belőle. Ezt is legfeljebb 800 000 ember beszéli Spanyolország északkeleti és Franciaország délnyugati csücskében. A nyelv eredete még mindig rejtély, az biztos, hogy nem ahhoz az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik, amihez a többi modern európai nyelv. Izolált, vagyis elszigetelt nyelvnek tartják, és valószínű, hogy az utolsó képviselője egy óeurópai nyelvnek, mely Európában nagyon elterjedt volt az indoeurópai nyelvek elterjedése előtt. (livescience.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.