Elsüllyedt hadihajók bukkantak elő a Dunából

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az elmúlt hetek súlyos szárazsága miatt jelentősen lecsökkent a Duna vízszintje. Ezért a folyó mohácsi szakaszán és a szerb oldalon is a felszínre került néhány rég elsüllyedt hajó roncsa.

A szerbiai Prahovóban felbukkant hajók a náci Németország fekete-tengeri flottájához tartoztak. Ezeket a németek maguk süllyesztették el, amikor visszavonultak az előrenyomuló szovjet csapatok elől. A roncsok egészen épen megmaradtak, van, amelyiken látszik még a hajó tornya és a parancsnoki híd is. Ezek a roncsok ennél az alacsony vízállásnál a folyami közlekedést is akadályozhatják.

Mohácsnál a Gabriella-zátonynál négy roncs is a felszínre került, hiszen a Duna vízszintje helyenként alig másfél méterre csökkent. Ezeket a hajókat a szovjetek süllyesztették el a második világháborúban. Az egyik jármű az 1895-ben alapított és 1948-ig működött Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság hajója volt, a másik három a Magyar Honvédség tulajdonában állt. Akad köztük egy katonai ponton, egy szivar alakú aknarobbantó vagy aknakutató vasdereglye, és egy szintén aknákat kutató fadereglye is. Ezek a roncsok évről évre a felszínre kerülnek, ha a vízállás 270 centi alá süllyed. A szakemberek ezért amiatt is aggódnak, hogy a roncsokat túl könnyű megközelíteni, emiatt a hajók egyes részei már el is tűntek.

A héten, főleg a hétvégén kiadós esők jönnek, ettől a Duna vízszintje megint emelkedni fog. Így néhány napon belül újra eltűnnek ezek a hajók a hullámsírban. (reuters.com)

Kiemelt kép: náci hajóroncs Szerbiában. Forrás: X/Reuters

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.