Elstartoltak az érettségik, kijött az Azahriah-film teasere – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érettségi hírek

Hétfőn reggel kilenckor kezdődött a magyar érettségi, amiben először szerepelt irodalmi műveltségi teszt is. Az első részben a Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták, ezt kellett értelmezni. Utána jött a már említett műveltségi teszt, ebben ókori görög istenekre, szerzőre is kérdeztek, de verskiegészítés is volt. Egy szaktanár az Eduline-nak azt mondta, nem volt túl diákbarát a teszt, mert olyan szerzők és művek is szerepeltek, amik nem hangsúlyosak az órákon, vagy nem jut rájuk már általában idő. A második részben a diákok két feladat közül választhattak: vagy Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját elemezték, vagy Babits Mihály költészetéről írtak egy általános témakifejtő esszét. A nem hivatalos megoldásokat az Eduline oldalán csekkolhatjátok.

Újabb kutatás készült a magyar választók pártválasztásáról. A Publicus közvélemény-kutató a Népszavának készített felmérést, amely szerint, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a biztos szavazók 33 százaléka a Fidesz–KDNP-re szavazna. Magyar Péter Tisza Pártja lenne a második 16 százaléknyi biztos szavazóval. A Demokratikus Koalíció pedig a harmadik helyen áll 15 százalékkal.

Bernard Hill Théoden királyként. Forrás: Imdb.
Bernard Hill Théoden királyként. Forrás: Imdb.

Vasárnap reggel, hetvenkilenc éves korában meghalt Bernard Hill brit színész. Hill legismertebb szerepe A Gyűrűk Ura Théoden királya volt, de ő játszotta Edward Smith kapitányt is James Cameron Titanicjában. (BBC)

Közleményt adott ki a Semmelweis Egyetem, amivel az érettségizőknek szeretnének segíteni. Dr. Bodor Zsanett dietetikus a mértéktelen koffeinfogyasztásról ír benne, ami álmatlansághoz vezet. Márpedig a sikeres agyi teljesítőképességhez megfelelő alvásmennyiség kell. Az étkezés fontosságáról is beszél. Ami ideálisan napi ötszöri, kis adagok. A reggeli nagyon fontos, mert energiát biztosít a szervezetnek a napindításhoz. Fokozott agyi terhelés esetén kiemelt jelentősége van, hiszen az agy energiaforrásként glükózt használ, amelyet a bevitt tápanyagokból biztosít. A teljes kiőrlésű gabonákból készült péksütik, kenyerek, a magas rosttartalmú zöldségek-gyümölcsök az ideálisak, mert egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak a gyorsan felszívódó cukrokat tartalmazó ételekkel szemben. Ezért érdemes kerülni a magas hozzáadott cukortartamú ételeket, italokat is most.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Ed Sheerant is megautóztatták a hétvégén a Miami F1 Nagydíj előtt. Az énekesnek George Russel mutatta meg, mit tud egy Mercedes AMG. Sheeran, bár láthatóan sokszor parázott, közben baromira élvezte a kört, és elmesélte, hogy egyszer összetört egy méregdrága Aston Martin DB9-est. A videót ide kattintva tudjátok megnézni. (HVG)

Holnap jönnek ki a májusi ingyenes játékok a Playstation Plus előfizetőknek. Most a 2022-es Tunic, a 2020-as Ghostrunner 2, a 2023-as Destiny: Lightfall és az Electronic Arts 2023-as focis része, az EA Sports FC 24-et lehet ingyen letölteni. (Playstation)

Kijött a Mi vagyunk Azahriah című film első teasere. Az egyik legsikeresebb magyar előadóról szóló mozit novemberben mutatják be. Egyelőre elég titokzatos maga a produkció, az előzetesből sem derül ki sok, de a készítők már korábban elmondták, hogy Azahriah zenéhez és sikerhez való hozzáállásáról fog szólni. Kukkantsátok meg ti is a teasert:

A magyar érettségi napjának végén kevés dolog lehet jobb a leeresztéshez, mint egy irtó cuki hím kutya, aki úgy döntött, felnevel egy kis vaddisznót. Nem is szaporítjuk tovább a szót, kattintsatok és olvadozzatok ki a mai napból:

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.