Elpusztult Hvalgyimír, a kémkedés gyanújába került bálna

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Norvégiában holtan találták Hvalgyimírt, a fehér bálnát (más néven belugát), akiről korábban az a hír járta, hogy Oroszországnak kémkedik.

(Nem ő az első bálna, aki kémkedés gyanújába keveredett. Korábban írtunk nektek Góliátról is, aki állítólag a CIA szolgálatában volt.)

A négyméteres, 1200 kilós bálnát öt éve vették észre nem messze az orosz vizektől. Fura hám volt rajta, amire egy kis kamerának látszó szerkezet és egy csat volt erősítve. Oroszul az volt a hámon, hogy „Felszerelés, Szentpétervár”. Ez pedig azt az elméletet erősítette, hogy a bálna orosz kém lehet.

Ez egyébként nem lenne meglepő, szakértők szerint ugyanis Oroszország tényleg kiképzett bálnákat katonai célokra. De ez a beluga inkább lehetett egyfajta terápiás bálna, akit Oroszországban tartottak fogva. Ebből a fogságból szabadulhatott ki valahogy, a gyanús hámmal a nyakán. Ugyanis kiderült, hogy Hvalgyimír nagyon szelíd, kedves állat, aki szívesen játszik emberekkel és reagál az kézjelekre is. Azon a területen, ahol megtalálták, ő volt az egyetlen fehér bálna, ezért magányos volt. Emiatt kereste is az emberek társaságát.

Hvalgyimír a nevét a norvég bálna (hval) szó és az orosz elnök, Vlagyimír Putyin után kapta. Tehát szabad magyar fordításban hívhatnák Bálngyimírnak is. Azt még nem tudni pontosan, hogy mi okozta a halálát. A testét szombaton találta meg két horgász egy norvég öbölben. Egy bálnákkal foglalkozó tengerbiológus, aki sokáig követte Hvalgyimír útját, azt mondta, hogy nem találtak sérüléseket az állaton. Ráadásul néhány nappal ezelőtt még teljesen jól volt. A bálnát daruval emelték ki a vízből. A közeli kikötőbe szállították, ahol szakértők fogják megvizsgálni. (guardian.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.