Előzött Csehország, teherhajó-karambol, kitört az izlandi vulkán – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A cseh infláció megelőzte a magyart, így most csak a második legnagyobb az itteni drágulás az Európai Unióban. Az Eurostat most tette közzé a novemberi számokat, ezekből kiderül, hogy Csehországban 8 százalék volt a drágulás, Magyarországon pedig csak 7,7 – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy kicsit más módszertannal 7,9-et hozott ki. Azért nagy büszkeségre továbbra sincs okunk, ez az unió második legrosszabb száma, a román és a szlovák 6,9 százalékos adat követi ezt a listán. (hvg.hu)

A Margit híd pillérének ütközött egy teherhajó kedden reggel. A Katasztrófavédelem szerint egy vasércet szállító teherhajó uszálya ütközött „érintőlegesen” az egyik pillérnek. A hajó kormányozható maradt, továbbhaladt dél felé, a Csepel-sziget környékén kötött ki. Hogy a baleset pontosan hogy történt, és megsérült-e a pillér, arról egyelőre nem tudni. (MTI)

Hetekig tartó földrengések után kitört egy vulkán a délnyugat-izlandi Reykjanes-félszigeten. Korábban már mintegy 4000 embert telepítettek ki a Grindavik nevű halászvárosból, amely a vulkán közelében fekszik. A kitörés még a 42 kilométerre fekvő Reykjavíkból is látható. Egy ottani szemtanú a BBC-nek elmondta, hogy a fél égbolt vörösbe borult a kitöréstől, és füst gomolygott a levegőben. A vulkánban keletkezett repedés több mint 3 kilométeres, és másodpercenként 100-200 köbméter láva folyik a felszínre. (BBC)

Bizonytalan, hogy színpadra állhat még a jövőben Céline Dion. A Titanic főcímdalát is éneklő Dion tavaly jelentette be az Instagramon, hogy a nagyon ritka merevember-szindrómát diagnosztizálták nála (Stiff-Person Syndrome – SPS). A gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség súlyos izomgörcsökkel és izommerevséggel jár. Az énekesnő testvére, Claudette Dion most arról beszélt, hogy a húga már nem tudja kontrollálni az izmait. Claudette szerint Céline keményen dolgozik, hogy leküzdje a betegséget, de egyelőre nem világos, hogy folytathatja-e valaha a karrierjét. „Mi is és ő is arról álmodik, hogy visszatérjen a színpadra. Hogy milyen állapotban? Nem tudom”. (Guardian)

Borítókép: Almannavarnir / X 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.