Élő bőrt varázsoltak a tudósok egy robot arcára

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Japán tudósok megtalálták a módját annak, hogy élő bőrt rögzítsenek a robotok arcára. Ezzel szerintük valósághűbb arckifejezéseket lehet elérni. A Tokiói Egyetem tudóscsapata az emberi szövetek felépítését másolta le a bőrhöz. A mesterséges bőr laboratóriumban készül, élő sejtek felhasználásával, és nemcsak puha, hanem begyógyul, ha megvágják valahol.

A kutatók szerint a módszer megnyitja az utat a meggyőzően valósághű, mozgó robotok készítéséhez. Már korábban is próbálkoztak azzal, hogy bőrt szereljenek robotokra, de egyik projekt sem volt túl sikeres: amikor mozgott a robot, megsérült a szövet.

A műbőrrel létrehozott rémlény csak prototípus, tehát készülnek majd belőle szebb változatok is, ami nem lenne baj, mert jelen állapotában kissé horrorisztikusan fest:

Kép: Shoji Takeuchi Laboratory, The University of Tokyo

A mesterséges bőrhöz a tudósok úgynevezett fibroblaszt sejteket használtak fel, illetve kollagént: ezeket a robotarc felszínén kialakított mélyedésekbe helyezték, ami megtartotta a bevonatot és az archoz kötötte a bőrt.

A kutatók szerint a bőr rugalmassága és a „tapasztó módszer” segítségével a robot már tud úgy mozogni, hogy nem válik le és nem szakad le róla a bőr. Még sok évnyi tesztelésre lesz szükség ahhoz, hogy a technológia elérhető közelségbe kerüljön. De ha egyszer megtörténik, akkor jól jöhet a sebészeti és a kozmetikai eljárásokban is. Az emberbőrű robotok további jövőjéről inkább nem most gondolkodunk. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.