Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr András országgyűlési képviselőt, a Momentum korábbi elnökét. Fekete-Győr hat évvel ezelőtt egy tüntetésen egy játékboltban is kapható veszélytelen füstgyertyát dobott a Parlament előtt álló rendőrsorfal mögé. Mindezt azután, hogy a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt fújtak a jelenlévő tüntetők arcába. A bíróság úgy ítélte meg, hogy ezzel Fekete-Győr András hivatalos személy elleni erőszakot követett el. Az ítéletet a képviselő koholt eljárásnak nevezte és ártatlannak tartja magát. Fekete-Győr később a Facebookon bejelentette, hogy lemond a parlamenti helyéről, azt párttársának, Cseh Katalinnak adja át. (444.hu)

Fekete-Győr András. Kép: Facebook

Új bírósági eljárás indul a „homoszexualitást megjelenítő”, gyerekeknek is szóló könyvek befóliázása kapcsán. Korábban a Líra Könyv Zrt. azért fordult a bírósághoz, mert több millió forintra büntették egy be nem fóliázott könyv kapcsán. A pert első fokon meg is nyerték. Azzal érveltek, hogy vesszőhiba volt abban a rendeletben, ami kimondta: csak zárt csomagolásban lehet árusítani a melegekről is szóló könyveket. A vesszőhiba miatt a rendelet inkább úgy értelmezhető, hogy csak akkor kell a zárt csomagolás, ha el van különítve a könyv. Ha nincs elkülönítve, fólia sem kell. A Kúria viszont ma kimondta, hogy a vesszőhiba ellenére egyértelmű volt a szabályozás. „Az ilyen könyveket nem lehet mutogatni, közszemlére tenni úgy, hogy bárki nehézség nélkül láthassa őket.” Az ítélet szerint újra első fokon kell tárgyalni az ügyet. (hvg.hu)

Lefóliázott könyvek egy könyvesboltban. Kép: Facebook/Hadházy Ákos

Az izraeli hadsereg három terroristával végzett egy mai hadművelet során, ezek egyike nagy valószínűséggel a Hamász nevű terrorszervezet vezetője volt. A hadsereg azt közölte, hogy még nincs megerősítve, kik voltak pontosan a terroristák. Ugyanakkor egy helyi tévécsatorna és néhány közösségi oldal szerint valóban a terroristavezérről van szó. Jahjá Szinvár, a Hamász vezetője irányíthatta azt a támadást Izrael ellen tavaly októberben, aminek során több mint 1200 ember meghalt és legalább 250 túszt hurcoltak el a gázai övezetbe. Közülük többen kiszabadultak, de sokuk sorsáról még a mai napig nem tudni. (telex.hu)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta az EU tagországok vezetőinek, hogyan képzeli el az Oroszországgal vívott háború befejezését. A „győzelmi terv” szerint Ukrajnát fel kell venni a NATO-ba, ez segítené a jövőbeli tűzszüneti megállapodást. A háború után pedig Ukrajna a NATO tagjaként tudná segíteni az EU-t és az Egyesült államokat is, ha kell. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a terv „rémisztő”. Állítása szerint az EU-nak teljesen más stratégiát kell folytatni, a tűzszünet és a tárgyalások lenne a helyes megoldás. Ez nagyjából azt is jelentené, hogy Ukrajna adja fel a harcot a területét lerohanó Oroszországgal szemben. (24.hu)

Elhunyt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. Kozma Imrét 1963-ban szentelték pappá. Abban hitt, hogy a kereszténységről nemcsak beszélni kell, hanem valódi tettekkel kell megélni. Ezért olyan önkéntesekből álló segítő hálózatot indított, amiből később kinőtt az 1989-ben megalapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az elmúlt évtizedekben ez lett Magyarország egyik legnagyobb segítő szervezete, ami szociális, oktatási és egészségügyi feladatokat is ellát, és ami naponta átlagosan 17 ezer emberről gondoskodik. Kozma Imre atya 85 évet élt. (hvg.hu)

Kozma Imre atya. Kép: Wikipedia

Németországban leégett egy tavaly átadott, több millió euróért felépített tűzoltóállomás. A tüzet több mint százan próbálták eloltani, köztük önkéntes tűzoltók is, ennek ellenére az állomás gyakorlatilag porig égett. Szerencsére nem sérült meg senki, de tíz tűzoltóautó megsemmisült. A kár akár 24 millió euró, átszámítva közel tíz milliárd forint is lehet. A tűzoltóállomást a tavalyi átadáskor korszerű újításként ünnepelték. Most viszont kiderült, hogy még tűzjelző sem volt benne. (theguardian.com)

Árva vadmacskákat mentettek meg a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. A kölyköket még júniusban találták Szenna település mellett Somogy megyében. A kicsik elkeveredhettek az anyjuktól, és még túl picik voltak az önálló élethez. Az állatkertben gondozók táplálták őket, megerősödtek és ügyes vadmacskákká fejlődtek. Mielőtt kedd reggel szabadon engedték őket, az állatkert dolgozói genetikai vizsgálattal bizonyosodtak meg arról, hogy tényleg vadmacskákról, és nem nagyra nőtt házimacskákról van szó. A fiatal állatokat a megtalálásukhoz közeli Kardosfa településnél engedték vissza a természetbe. (hvg.hu)

Szabadsááááág! Az egyik vadmacsek első ugrása vissza a természetbe. Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij az Európai Tanács ülésén. Kép: Facebook

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.