Elindult az EU-csúcs, új koronavírus, fánkrablás – híradó csütörtökön

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Csütörtökön kezdődött az EU állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója, ahol többek között Ukrajna támogatásáról és annak uniós csatlakozási folyamatáról is tárgyalnak. Az Európai Tanács támogatná, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, azonban Orbán Viktor ezt ellenzi. Ahhoz, hogy egy ország uniós tagállam lehessen, számos előfeltételt kell teljesítenie, de a magyar miniszterelnök azzal érvel, hogy ezekből néhány még nem valósult meg, ezért nincs is miről beszélniük. „Nincs abban a helyzetben a tanács, hogy döntsön. Jöjjünk vissza később” – nyilatkozta. (24)

Már szeptemberben megérkezett Magyarországra az új, XBB.1.5 nevű koronavírus-variáns, a járványügyi hatóság azonban erről nem tájékoztatta a nyilvánosságot. A Telex vette észre, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ már szeptember 11-én azonosította itthon a vírus újabb változatát. Ez egy olyan dokumentumból derült ki, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos arról írt, hogy sürgősen be kell szerezni 100 ezer, az új vírushoz igazított vakcinát. A lap emlékeztet, hogy az XBB.1.5 az utóbbi hónapok legjelentősebb variánsa, világszerte ez okozta ősszel a legtöbb új fertőzést. (Telex)

Új közösségi oldal indult Magyarországon, csütörtöktől mindenki számára elérhető lett a Threads. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a Twitter (új nevén X) versenytársaként indította el a platformot. Júliusban öt nap alatt 100 millióan regisztráltak rá az Egyesült Államokban, ám Európában eddig nem volt elérhető, mert nem felelt meg az Európai Unió adatvédelmi szabályainak. Most, hogy ezt kijavították, a threads.net weboldala itthon is megjelent, ám az okostelefonos alkalmazás még nem letölthető. A platformra az Instagram-fiókkal is be lehet lépni. (CNN)

És végül édességekről. Egy 10 ezer darab fánkot szállító furgont lopott el egy nő Ausztráliában. Az autó november 29-én hajnalban tűnt el egy Sydney külvárosában lévő benzinkútról. A rendőrség egy héttel később megtalálta a járművet egy parkolóban, a több ezer romlott fánkkal együtt. A zsákmányban klasszikus és karácsonyi fánkok is voltak. Egyelőre nem tudni, hogy a nő tudott-e az édességekről, vagy csak az autó kellett neki. A 28 éves tolvajt letartóztatták. Jogosítvány nélküli vezetés és lopás miatt kell a bíróság elé állnia. (BBC)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.