Elhunyt a Vízipók-csodapók írója

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

97 éves korában meghalt Kertész György, a híres Vízipók-csodapók című rajzfilm írója. Kertész György természetrajz-földrajz szakon szerzett tanári diplomát, és hidrobiológus is volt, azaz a vizek élővilágával foglalkozott. A Vízipók történeteinek kidolgozására a híres meseíró, Bálint Ágnes kérte fel. Kertész György ekkor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állatrendszertani Tanszékének oktatója volt.

Kertész György és Keresztespók kép: diafilm.hu

A sorozatban rengeteg állatka bukkan fel, akiket addig kevésbé ismertek a gyerekek. Ilyen volt például a hátonúszó poloska vagy az ormányosbogár. De felbukkan a mesében hőscincér, vízibolha, rák és algaevő csigák is. Maga Vízipók is különleges pók, hiszen víz alatt, buborékból készült házban él. És rendszeresen zsörtöl barátjával, a keresztespókkal.

Részlet a sorozatból. Kép: Youtube

Kertész György először nem akarta elfogadni a rajzterveket a sorozathoz, mert túl kevés lábat rajzoltak a pókoknak. Végül persze kiegyeztek az alkotók, de mindenkinek kevesebb lába van, mint valójában: a pókok nyolc helyett hat, a rovarok hat helyett négy lábon élnek a mesében. Vízipók történetét 1975-ben mutatta be a Magyar Televízió, de készült belőle diafilm és egy mozifilm is. Azóta a népszerűsége töretlen. A rajzfilm szereplőit láthatod a még a nyolcadik kerületi Leonardo utcában is, egy óriási tűzfalon. (hvg.hu, diafilm.hu)

Kiemelt kép: Youtube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.