Elérte a rakpartokat a víz Budapesten, magyar cég keveredett bele egy libanoni robbantásba – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Árvízhelyzet

Elérte a budai és pesti alsó rakpartot az árvíz. Ma reggelre 693 centi volt a vízállás, és már olyan helyeken is kifolyt a Duna, ahol nem szokott. A tetőzés majd szombaton lesz, várhatóan 850 centivel. Budapesten a H5-ös HÉV Batthyányi téri és Margit hídi megállóit már lezárták, a Római-partot pedig már elöntötte a víz. A Lupa-szigeten a parthoz közeli kertekbe is betört a Duna, az ott élők közül többeknek el kellett hagyniuk a területet.
A Budapest Városháza Facebook-oldal közzétett egy videót a Batthyány tér környékének felkészítéséről, amit ide kattintva tudtok megnézni. Akkora vízszintet várnak, hogy a kettes metró péntektől nem áll meg a Batthyány téri állomáson. (Facebook/Karácsony Gergely)

Fotó: Kispolgár
Fotó: Kispolgár

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményben kért mindenkit, hogy ne akadályozza szelfizéssel és bámészkodással az árvíz elleni védekezést. Arra is felszólították a lakosságot, hogy ne közelítsék meg a töltéseket, ne menjenek át elárasztott úton, mert bokáig érő víz is elsodorhat egy embert. Az elöntött területeken az erdőket is kerülni kell, mert a fák gyökerei meglazulhatnak, és akár egy szellő is könnyen kidöntheti azokat. Ugyanezt kéri Karácsony Gergely is a rakparton nézelődőktől, hogy tartsanak nagy távolságot, ha meg akarják nézni az áradást. (ORFK)

Szükségállapotot hirdetett Baján a nemsokára távozó polgármester, mert pár nap múlva 900 centis tetőzést várnak. Emiatt többen kénytelenek elhagyni otthonukat, azaz evakuálják az érintett területeken élőket, és menedékhelyeket hoznak létre. A helyzet több helyen, köztük Vácon és Szentendrén is kritikus, Kisoroszit pedig csak vízen vagy légi úton lehet megközelíteni. (Telex /Index)

Megnyitották a Lajta szükségtározó-rendszert Mosonmagyaróvár és a környező területek védelmében – írta Facebookon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gátat megbontották, így irányítottan és megfelelő időzítéssel tudnak vizet kivezetni a kijelölt területekre. Az OVG egy videót is közzétett, amiből látszik, ez hogyan történik a gyakorlatban:


Egy magyar cég belekeveredett azoknak a csipogóknak az ügyébe, amiket a Hezbollah fegyveresei használtak kommunikációra, és amik egyszerre robbantak fel kedden Libanonban. A robbanásokban többen meghaltak és majdnem háromezren megsebesültek. A Hezbollah egy Iránból támogatott iszlamista, azaz szélsőséges iszlám vallást gyakorló politikai és félkatonai szervezet. Jellemzőjük a Nyugat-ellenesség és antiszemitizmus (zsidóellenesség, zsidógyűlölet). Vita tárgya, hogy terrorszervezet-e, de az Egyesült Államok, Izrael és más országok is annak tekintik. Az AP hírügynökség írta meg először azt, hogy a felrobbant személyi hívókat Magyarországon gyártotta a BAC Consulting Kft. A cég ügyvezetője ugyanakkor azt nyilatkozta: nem ő gyártja a csipogókat, ő csak a közvetítő. Később a Telex megtudta, hogy a magyar cég valójában semmit sem csinált, az eszközök soha nem is voltak Magyarországon. Egy bolgár cég adta tovább a készüléket a Hezbollahnak. Annyi biztos, hogy a magyar céget papíron a közvetítésben használták és valaki/valahol a készülékekbe bombát épített be.

A keddi robbantás után szerdán újabb Hezbollah eszközök, ezúttal walkie-talkie-k robbantak Libanonszerte. Eddig 300 sebesültről és több halottról tudni. Úgy tudni, mindkét eszközt egyszerre szerezte be a szervezet. Az ügy miatt pénteken összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Egyes vádak szerint a robbantások mögött Izrael áll. Erre a két fél közötti ellenséges viszonyból következtetnek. A Hezbollah-tagok nemrég cserélték csipogóra mobiljaikat, mert azt gyanították, hogy lehallgatják őket az izraeliek. A csipogóban nincs GPS (így helyzetüket sem lehet meghatározni), és kémprogramot sem lehet rá telepíteni. A személyhívó egyébként csak egyirányú kommunikációra jó. Libanon felől az Irán által támogatott Hezbollah rendszeresen rakétákkal támadja Izraelt. A másik oldalon Izrael a Gázai övezetet támadja, erről ide kattintva olvashattok bővebben. (444.hu)

Iványi Gábor a Wesley-iskolák bezárása elleni tüntetésen. Fotó: Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség/Hungarian Evangelical Fellowship/Facebook

Jogvédelmet kaptak Iványi Gáborék alapítványi iskolái, amiknek a működési engedélyét néhány nappal a tanévkezdés előtt vonták vissza a kormányhivatalok. A jogvédelem annyit jelent, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) időt nyert, de az oktatás még nem indulhat el újra. A jogvédelemről a Fővárosi Törvényszék döntött arra alapozva, hogy a kormányhivatal a megvonással nem vette figyelembe, hogy ez sérti az ott tanuló sajátos nevelési igényű diákok érdekeit. (HVG)

Nőtt Magyar Péter TISZA Pártjának támogatása szinte minden társadalmi csoportban, de főleg a fiatalok körében – ez derült ki a Medián közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a budapestiek és a diplomások között egyértelmű a Tisza előnye. A párt nagyon népszerű az 50 évesnél fiatalabbak között, és a Tisza-szavazók átlagosan 11 évvel fiatalabbak a fideszeseknél. (HVG)

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

A kanadai Torontóban megszervezték az első Toronto Cat Tourt, azaz macskaturnét. Az esemény roppant egyszerű: cicagazdik feliratkozhatnak a szervezők oldalán, hogy van macskájuk és meg is mutatnák őket. Egyetlen szabály van: Torontóban kell lakni, és láthatóvá tenni a cicát a vonulóknak az esemény napján. Akár kertben, akár ablakból. Az első cat tourt idén, pár napja tartották, és a résztvevők transzparensekkel mentek, amiken többek közt az állt: Mutasd meg a cicusodat. Rengeteg cuki macskát láttak, láthatóan jól érezték magukat, sokat mosolyogtak. Kell ennél több? Ide kattintva meg is nézhettek egy videót az első cicaturnéról. Ide kattintva pedig rengeteg képet és még több videót az esemény Insta-oldalán. (Instagram)

John Cena. Forrás: Youtube
John Cena. Forrás: Youtube

Most már tuti, hogy a Barbie után jön a Matchbox-film, aminek az egyik szereplőjét is bejelentették. A pankrátor-színész John Cena lesz az, de azt nem tudni, milyen szerepet kapott. És nemcsak ezt fedi homály, de azt is, hogy pontosan miről fog szólni a film, mi lesz a cselekmény. A Matchbox 1997-óta a Mattel tulajdonában van, a cégé a Barbie is, ők állapodtak meg a Skydance-szel a film elkészítéséről. (Hollywood Repoerter)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.