Egyre kevesebb a magyar fiatal, de itt a jógamalac – Híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az államfő nem enged Karsai Dániel kérésének, nem ad előzetesen kegyelmet azoknak, akik segítenének a betegeknek a kegyes halálban. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ügyvéd kérését Sulyok Tamás azzal utasította el, hogy nem adhat előre kegyelmet, és azt is leírta, hogy ha így tenne, azzal embereket bátoríthat abban, hogy segítsék mások öngyilkosságát. A halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel történetéről itt írtunk bővebben. (Facebook/Dr. Karsai Dániel)

Egyre kevesebb gyerek születik, az ország egyes területein lassan kiürülhetnek az óvodák és az iskolák. Egy kutatás szerint az ovisok hat, az iskolások (6-16 évesek) hét százalékkal lettek kevesebben 2010-től 2022-ig. Az országban területileg nagyok az eltérések. Egyes megyékben nőtt az óvodáskorúak száma, de például a fővárosban 2022-ben már húsz százalékkal kevesebb gyerek kezdte meg az ovit, mint 2010-ben. A legjobban a 14–20 évesek fogytak, országosan átlagosan 16 százalékkal lettek kevesebben a vizsgált 12 év alatt. Több megyében, például Békés, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Zala megyében gyakorlatilag eltűnt a 14-20 éves korosztály negyede. A felmérés szerint jelentősen megnőtt a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek száma is, a gyermekszegénység viszont valamelyest csökkent. (hvg.hu)

Pixabay

A Lehet Más a Politika (LMP) nevű párt aktivistái hat órán keresztül lezárták a Samsung gödi akkugyárának mindkét bejáratát. Ezzel azt próbálták meg elérni, hogy ne működhessen a gyár. Egy bírósági végzés miatt az akkugyárnak jelenleg nincs környezethasználati engedélye, ennek ellenére ugyanúgy működik, mint korábban. Az LMP politikusa, Csárdi Antal szerint viszont ennek hiányában jelentősen csökkentenie kellene a termelését, ami nem történt meg. Az aktivisták szerint így a gyár jogszerűtlenül működik. A gyárról ráadásul korábban több vizsgálat megállapította, hogy jelentősen szennyezi a levegőt és a vizet is. (Facebook/LMP, atlatszo.hu)

Facebook/LMP-Magyarország Zöld Pártja

Elvenné Magyarország uniós vétójogát a belga külügyminiszter. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Belgium minisztere azt kéri az unió többi tagországától, hogy fontolják meg, hogy megfosszák Magyarországot a szavazati jogától. Mindezt arra hivatkozva, hogy az ország rendszeresen blokkolja vagy bénítja az unió döntéseit, különösen az Ukrajnának nyújtott segítség ügyében. A belga külügyminiszter azt javasolja, hogy sürgessék meg Magyarországgal szemben a 7. cikkelyes eljárást, ami az ország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti. (politico.com)

Ugyan még számolják a szavazatokat, de már biztosan eldőlt, hogy először lesz női államfője Mexikónak. Claudia Sheinbaum Mexikóváros polgármestere volt eddig, és a jelenlegi adatok szerint elsöprő többséggel, 60 százalék körüli eredménnyel nyerte meg az elnökválasztást. Így nemcsak az első női, hanem a legnagyobb arányban megszavazott államfő is lesz Mexikó történelmében. (bbc.com)

Az új elnök még polgármesterként 2018-ban. Kép: Wikipedia

Leszállt egy kínai űrszonda a Hold túlsó oldalára. A Csang-o-6 nevű űreszköz  vasárnap magyar idő szerint hajnali fél 1 körül landolt a Holdon. A szonda küldetése történelmi jelentőségű, a Hold távolabbi, általunk csak sötétebbnek nevezett oldalát még nem vizsgálták így meg. Az űreszköz küldetése az, hogy mintákat vegyen, a tervek szerint a következő napokban két kilónyi kőzetet fog begyűjteni. A szonda a Hold legnagyobb kráterében landolt, az innen begyűjtött anyagok valószínűleg a Hold belső rétegeiből származnak. (24.hu)

Kiskutyás jógáról már eddig is lehetett hallani, de ez mind semmi, itt a jógamalac a jógamatracon! Az amerikai Massachusetts államban található Spencer városában a jógaórákat három malaccal, Wilburrel, Charlotte-tal és Bluey-val egészítették ki. Az óra látogatói szerint a röfik nagyon élvezik az órát, bár mellettük nem lehet túl hatékonyan jógázni. Ugyanis annyira cukik, hogy az ember csak úgy ülne és nézné őket. (nbcnews.com)

Facebook/Beyond Yoga & Wellness

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.