Egyre gyakoribb a popcorn agy. De mi is ez?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A közösségi oldalak és más online felületek algoritmusai folyamatosan információkkal, jelzésekkel, hirdetésekkel és üzenetekkel árasztják el az agyunkat. A cégek vezetői vannak annyira rafkósak, hogy ezek elég nagy részét az ízlésünkre, érdeklődési köreinkre szabják, tehát fel is kelti a figyelmünket.

Hiába nem tudunk ennyi mindenre egyszerre figyelni, mégis megpróbálunk, mert a folyamatos, célzott infó birizgálja az agyunk jutalomközpontját, pillanatnyi boldogságot ad, ezért benne maradunk az ördögi körben.

Mi az a popcorn agy és mitől alakul ki?

Lehet, neked is ismerős lesz a következő példa. Elkezdesz valamin gondolkodni, de jön egy email, akkor arra rákattintasz, közben érkezik egy értesítés az Instáról, akkor arra is rámész, és ott az értesítés mellett feljön egy poszt, vagy hirdetés, ami érdekel, ezért azt is megnézed és… már el is felejtetted, hogy min gondolkodtál, eltelt fél óra, és még mindig pörgeted a hírfolyamot.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Jönnek a fények, a lapozgatás, a scrollozás, kattintás, hangok, infók és a figyelmünk szétszórt, agyunk kaotikus lesz. Vagyis: pattog, mint a kukorica, mint amikor popcornt készítünk. Innen jön a popcorn agy kifejezés. Ezt az elnevezést egyébként David Levy, a Washington Egyetem kutatója alkotta meg még 2011-ben. Ez nem egy betegség, hanem egy állapot, ami a túl sok kütyüzés, netezés miatt alakul ki.

Kisül az agyunk

Szakértők szerint az agy ilyenkor keményebben dolgozik, hogy lépést tartson a képernyőkről beérkező infókkal, ami a figyelem rövidüléséhez vezet. (Talán nem véletlen, hogy a TikTok már eleve rövid videókkal indult el…)

Akiknek popcorn agyuk lett, nehezen tudnak koncentrálni egy adott feladatra, vagy nehezen tartanak meg egy gondolatmenetet. Ez pedig elég súlyos következmény. Nem mellesleg stresszesek, szorongósak, fáradtak és ingerlékenyek is lesznek. Ami kihat a saját magukkal és másokkal való kapcsolódásukra is. Tehát összességében romlik az életminőségük.

A popcorn agy kialakulásának melegágyai a közösségi oldalak. A végtelenségig lehet a falat görgetni, tele van hirdetésekkel, értesítésekkel, komment- és lájkolási lehetőségekkel, folyamatos interakcióval, másodpercenként frissülő infóval. Arra lett kitalálva, hogy odaragasszon minket a képernyő elé. Sikerül is, mert az impulzusoktól az agyban jó érzést keltő anyagok szabadulnak fel, mint például a dopamin és az endorfin.

Ennek viszont már szinte minden kütyühasználónál meglett a következménye.

Tehetsz ellene!

Kutatások azt mutatják, hogy míg 2004-ben körülbelül két és fél perc volt az az átlagos idő, amit egyhuzamban tudtunk figyelni egy eszközön (vagyis ennyi ideig tudtunk koncentrálni), mostanra ez 47 másodpercre csökkent. Egy szaklap azt is írta, hogy azok az ovisok, akik naponta több mint két órát töltöttek képernyők előtt, nagyobb valószínűséggel lettek figyelemzavarosak.

Az agyunkban az a jó, hogy lehet alakítani. Tehát ha elcsípjük, hogy kezd popcorn agyunk lenni, tehetünk ellene. Erről már írtunk nektek korábban, vagyis, hogy hogyan lehet digitális detoxszolni, de most egy pár fontosabb részt újra kiemelünk:

  • A képernyőidő csökkentésével.
  • Azzal, ha minél több időt töltünk a szabadban és hús vér emberek között (nem chaten).
  • Ha napi szinten bizonyos időkre lenémítjuk az értesítéseket.
  • Ha nem tudjuk megállni, hogy ne birizgáljuk a telónkat, le lehet blokkoltatni magával az appal a közösségi oldalakat több órára. Vannak már ilyen beállítások is bennük. (Forbes.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.