Egy TikTokker miatt kitört az uborkaválság Izlandon

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Annyira népszerűek lettek egy kanadai srác uborkasalis videói a TikTokon, hogy Izlandon már szinte hiánycikk lett a kígyóuborka. Egyébként teljesen érthetetlen, miért pörgött rá az internet a piszok egyszerű receptre. Hiszen csak felkarikázott uborka, fokhagyma, némi ecet, szójaszósz és szezámolaj kell hozzá. Ezek a hozzávalók a legtöbb átlagos nyugat-európai és amerikai háztartásban megtalálhatók.

Mégis annyira sokan akarták miatta újra felfedezni a világ egyik legunalmasabb zöldségét, hogy Izlandon megkétszereződött az igény az ubira a boltokban. Erre pedig nem voltak felkészülve a sziget zöldségtermesztői, így sok helyen nem is lehet most beszerezni uborkát. De izlandi szakértők azt remélik, hogy néhány napon belül rendeződhet a helyzet.

A helyi áruházak egyébként arról is beszámoltak, hogy a recept többi hozzávalójából is jóval több fogy, mint eddig.

A kanadai srác, Logan Moffitt pedig nem áll le, július óta szinte minden nap megoszt követőivel egy új receptet. A videóinak kezdő mondata pedig szinte szállóige lett. „Néha csak meg kell enni egy egész uborkát” – ez hangzik el tőle minden alkalommal. A híressé vált első videó után már mindennel is keverte az ubit, volt már krémsajtos, avokádós, sőt, füstölt lazacos uborkasalátája is. Moffitt, akit egyébként azóta csak Cucumber Guy-nak, vagyis Uborka Srácnak hívnak, lassan eléri a hatmillió követőt is.

Nekünk is van menő ubisalink, csak ez kevésbé lett népszerű Izlandon. Kép: Pixabay

Az izlandi gazdák szövetségének elnöke egyébként nem hiszi, hogy csak a TikTok tehet az uborkaválságról. Sok helyi termelőnél már lement az idei uborkaszezon, a második vetésnél pedig még csak most indul be az uborkák érése. Az iskolakezdés pedig amúgy is megnöveli a vásárlókedvet, és nemcsak az uborkákból, hanem más zöldségből is több fogy az átlagnál. Az elnök elmondta azt is, hogy ha a trend 1-2 hónappal korábban, a főszezonban robban be, azt meg se érezték volna a vásárlók.

Izlandon egyébként 393 ezer ember él. És évente nagyjából hatmillió uborka terem. Az izlandiak nagyon büszkék arra, hogy friss áruval szinte teljesen el tudják magukat látni. Pedig a szigetországban elég gyakoriak a szélsőséges időjárási körülmények. Termőföld pedig gyakorlatilag nincs: az uborkákat, ahogy minden mást, üvegházakban nevelik. (bbc.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.