Egy nő forradalmasította a kereskedelmi repülést

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ellen Church álma volt, hogy kereskedelmi repülőjáratokat vezessen. Megvolt a pilótavizsgája (leckéket vehetett és diplomát is kapott), az első világháborúban a légierő ápolója is volt, de hiába, 1930-at írtak és a cégek úgy vélték: nő nem alkalmas erre a feladatra, sőt, semmilyen munkára egy repülőn.

Ellen Church. Forrás: National Air and Space Museum
Ellen Church. Forrás: National Air and Space Museum

Church ennek ellenére mindenáron megpróbált a repülés közelébe férkőzni. Meggyőzte a légitársaságok vezetőit, hogy vegyenek fel ápolónőket, hogy elvégezzenek olyan feladatokat, amiket addig egy kiszolgáló steward (férfi) és a másodpilóta (szintén férfi) együtt csináltak. Az említett feladatok: bepakolni a csomagokat, kiosztani az ebédet, vacsorát, italt kínálni (ez volt a steward feladata), ha kell, ülések állását kézzel rögzíteni fel- és leszálláskor, és megnyugtatni az utazókat, akik féltek a repüléstől. Ez utóbbi volt az, ami leginkább meggyőzte a vezetőket arról, hogy szükség van ápolókra a fedélzeten. Ma is sokan félnek a levegőben lenni, de akkoriban a gépek még nem voltak olyan modernek, mint ma. Nem tudtak olyan magasra repülni, hogy az emberek ne érezzenek meg például egy vihart. Sokkal gyakrabban voltak sajnos balesetek, és a legmerészebbeknek is ijesztő lehetett a hangos, zötykölődős, korai gépeken ülni. Nem voltak ritkák az idegi kirohanások, rosszullétek sem, ezek kezelésére ajánlkozott Church.

Church azzal érvelt: kik alkalmasabbak a nyugtatásra, vagy sérülések ellátására, mint az ápolónők? Másik szempontként az akkori szexizmust a maga javára fordítva azt mondta: ha egy nő is van a gép személyzete között, aki nem fél, akkor meglett férfiak sem mernek majd félni.

A mai United Airlines őse, a Boeing Air Transport fejeseinek tetszett az ötlet, és kipróbálták Churchöt. Első járata 1930. május 15-én volt, egy Boeing 80A géppel utazott 20 órát Oakland/San Franciscóból Chicagóba, 13 megállással és 14 utassal. Mivel mindenki elégedett volt a szolgáltatással, nem sokkal később Church és a hét másik kollegina elkezdte a munkát, mint az Egyesült Államok első női légiutas-kísérői. A próbaidőszak három hónap volt, és bombasztikus sikerrel zárult.

Fiatal, csinos, nem túl magas és egyedülálló

A többi légitársaságnak is megtetszett ez az új szolgáltatás, így ők is elkezdtek női légiutas-kísérőket alkalmazni. Akkoriban sky girlsnek, vagyis égi lányoknak nevezték őket. A második világháborúban aztán a feltételek megváltoztak, mert sok ápolónőt behívtak dolgozni. Így már nem kellett feltétlen ápolói végzettség a feladatkör betöltéséhez. De a követelmények így is szigorúak voltak. Nagyon sokan jelentkeztek, és sajnos a felvételi erősen szexista módszerekkel zajlott: a jelentkezőknek az akkori ideál szerinti „szépnek”, 162 centi alattiaknak, egyedülállónak kellett lenniük, maximum 21 és 26 éves kor között, és a súlyuk 54 kilogrammnál nem lehetett több. Maximum 30 éves korukig dolgozhattak, és ha férjhez akartak menni, akkor az a munkájuk elvesztésével járt. Sajnos a ruházat is a férfi utasok szemének készült, ekkoriban ugyanis főleg üzletemberek repültek: magas sarkú cipők, később miniszoknyák, erős smink és kalapok. Mindez csak a hetvenes évek női mozgalmai hatására kezdett változni, és ekkor kezdtek el férfiak is jelentkezni a feladatra. A kilencvenes évekre már a testsúlykorlátozás is megszűnt, és 55 éves korig lehetett dolgozni. Ma már ennél is tovább.

Forrás: British Airways
Forrás: British Airways

Ma már férfiak és nők is végzik a légiutas-kísérői munkát. Nem töltenek üzemanyagot és nem pakolnak csomagokat, és a nyugtatás sem feltétlen tartozik a feladataik közé, de a biztonsági előírások betartatása még nagyobb hangsúlyt kapott. A kritériumok sokkal inkább szakmai alapúak: együttműködés, megfelelő készségek és a munkával járó kihívások, tulajdonképpen nomád életmód, fizikai megterhelés elviselése. A légiutas-kísérők száma is változott, ahogy az utasoké is a gépek férőhelyének növelésével. Általában egy járaton 50 utasra jut egy steward vagy stewardess.

Ellen Church karrierje csak 18 hónapig tartott, mert autóbalesetet szenvedett, és a sérülései nem tették lehetővé, hogy továbbra is ebben a szakmában dolgozzon. De így is neki köszönhető a ma ismert légiutas-kísérői szakma. (grupooneair.com, time.com, thisdayinaviation.com, simpleflying.com)

(Kiemelt kép: a légi lányok első csapata. Balról jobbra: Jessie Carter, Cornelia Peterman, Ellen Church, Inez Keller, Alva Johnson, Margaret Arnott, Ellis Crawford és Harriet Fry. Forrás: National Air and Space Museum)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.