Egy német tinédzser hülyét csinált a Szovjetunióból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1987. május 28-án kora este egy nyugatnémet zászlóval díszített kisgép szállt le Moszkva közepén, nem messze a Vörös tértől. A Cessnát az alig 19 éves Mathias Rust vezette. Eleve különös, hogy egy kisgép akadálytalanul eljut egy főváros főterére, de ha azt vesszük, hogy ekkor még javában dúlt a hidegháború a Szovjetunió és a nyugati hatalmak közt, így a történet még érdekesebb.

Mathias azután döntötte el, hogy Moszkvába repül, hogy 1986-ban eredménytelenül zárult egy szovjet-amerikai csúcstalálkozó. Úgy gondolta, hogy azzal tudná a legjobban oldani a hidegháború okozta feszültségeket, ha „képzeletbeli hidat” képezne Moszkva és a nyugat közt. A tervébe nem avatott be senkit, a szülei is úgy engedték el, hogy azt hitték, hogy egy rövid skandináv túrára készül. Mathiasnak nem volt különösebb repülési tapasztalata, mindössze 50 órát töltött korábban a levegőben. A fiú először több országon keresztül Helsinkibe, Finnország fővárosába repült. Innen úgy indult tovább, hogy a repülésirányítóknak Svédországot jelölte meg úti célnak. De néhány perccel a felszállás után Moszkva felé fordult.

Azóta sem tudni pontosan, hogy sikerült akadálytalanul eljutnia Moszkváig. Mathias elmondása szerint egyszer megközelítette ugyan egy szovjet harci gép, de nem sokkal azután eltűnt mellőle. A vadászgép pilótája később azt mondta, hogy nem tartotta a kisgépet veszélyesnek. Moszkvában aztán a Vörös tértől nem messze, a Boldog Vazul székesegyház előtt szállt le. A téren azért nem tudta letenni a gépet, mert túl sok volt ott az ember. A járókelők aztán nagyon megörültek neki, sokan autogramot is kértek tőle.

A Cessna ma Berlinben van kiállítva. Kép: Wikipedia

A fiút persze rögtön letartóztatták, és végül négy év munkatáborra ítélték, ahonnan 14 hónap után szabadult. A moszkvai vezetés az eset után pedig több szovjet tisztviselőt kirúgott. A védelmi minisztert nyugdíjazták, a légvédelem vezetőjét eltávolították, és még több mint 150 embert mentettek fel a szolgálat alól. A helyükre viszont már olyanok ültek, akik támogatták az akkoriban megindult reformokat. A vakmerő fiú megmutatta, hogy a Szovjetunió korántsem az a félelmetes szuperhatalom, mint amilyennek mutatni próbálta magát. Mathias Rust a szabadulása után azt mondta, egyáltalán nem bánta meg a tettét. A férfi, akinek a repülésére az egész világ figyelt egykor, ma már 56 éves, pénzügyi elemzőként és jógaoktatóként dolgozik Hamburgban. (mult-kor.hu)

kiemelt kép: Rust a szovjet bíróság előtt. forrás: YouTube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.