Egy nagyon ritka kétéltű, ő a mocsári ördög

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hallottatok már a mocsári ördögről? Ez egy elég csúnya, de cuki kétéltű. Pontosabban a világ harmadik legnagyobb kétéltűje (a kínai és a japán óriásszalamandrák után). Még. Mert a tudósok szerint a kihalás szélén van.

A mocsári ördög az Egyesült Államokban honos, és a kutatók most az észak-karolinai Watatuga folyóban keresik őket. Akár 5,5 méter mélyen is és főleg éjszaka, búvárlámpákkal. Nagyon nehéz észrevenni őket, mert rejtőszínük van.

Mocsári ördög. Forrás: Purdue University
Mocsári ördög. Forrás: Purdue University

A kutatás vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy egy kis állati pszichológiát is kell alkalmazniuk emiatt. Tiszta, hideg, csobogó vízrészeket keresnek, mert azokat szeretik, és a szemmozgásukra figyelnek, mert abból lehet a legkönnyebben észrevenni őket.

A kevéssé ismert kétéltű akár 74 centire is megnőhet. Nagy, lapos feje van, szemei az axolotléhoz hasonlóak (róluk nemrég írtunk nektek, ide kattintva elolvashatjátok), orrlyukai egészen az orra végén vannak. Végtagjain nagyon fejlettek a bőrszegélyek, hogy könnyen tudjon a vízfenéken közlekedni. És nagyon nyálkás, ráncos és plöttyedt bőre van. Ezért lasagna gyíknak is becézik. Szürkék vagy barnák, foltokkal, amik segítik a rejtőzésben.

Mocsári ördög. Forrás: Purdue University
Mocsári ördög. Forrás: Purdue University

A számuk folyamatosan csökken. Korábban 15 amerikai államban éltek, de a faj 80 százaléka elpusztult már. Nagyon kevés helyen van már belőlük, köztük az Appalache-hegységben és a mostani kutatás helyszínén, Észak-Karolinában. A kutatók azért is keresik őket, hogy a veszély elől kimenekítsék a megmaradt példányokat. Ilyen veszély lehet egy vízközeli malom vagy bánya, egy gát, építkezési munkák, a víz túlmelegedése a klímaváltozás miatt vagy a víz szennyezettsége.

Egy részüket befogják, megfelelő körülmények között szaporítják, majd biztonságosabb helyen visszaengedik őket a természetbe. A mocsári ördögök számának csökkenése bizonyos folyókban egyébként jó jelzője lehet a vízminőség romlásának is.

A kutatások szerint világszerte a kétéltűek 40 százaléka veszélyben van. Nagyrészt az élőhelyük elvesztése okozza a pusztulásukat. Ennek oka a már említett klímaváltozás. (BBC/ Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.