Egy lépéssel közelebb kerültünk a mamutok felélesztéséhez

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Évek óta kísérleteznek azon a tudósok, hogy felélesszék a régóta kihalt gyapjas mamutokat. Most úgy tűnik, sikerült olyan őssejteket kiválasztani elefántokból, amik egy lépéssel közelebb vihetnek ahhoz, hogy ismét mamutok bandukoljanak a tundrákon. Persze ez egyelőre csak elmélet. De a mostani kutatások során olyan őssejteket találtak, amikben meg lehet majd vizsgálni, hogy mik azok a génvariációk, amik megkülönböztetik a gyapjas mamutokat a legközelebbi élő rokonaiktól, az elefántoktól.

Az így szerzett tudást pedig nemcsak arra lehet használni, hogy kihalt állatokat támasszanak fel, hanem arra is, hogy más állatok kihalását megelőzzék. Megismerhetjük azokat a sejtszintű és genetikai folyamatokat, amik lehetővé teszik, hogy egy állatfaj alkalmazkodjon a megváltozott életkörülményekhez. Ez a mamutoknál például az volt, hogy bozontos szőrt növesztettek, jobban tudták raktározni a zsírt, ívelt agyaruk és kupola alakú koponyájuk fejlődött. Ezek pedig mind a túlélésüket segítették a hideg sarkköri éghajlaton.

Gyapjas mamut. Forrás: wikipedia

A tudósok a most kinyert őssejtekből arra is képessé válhatnak, hogy laboratóriumi körülmények közt elefántspermát és petesejtet hozzanak létre. Ez azért fontos, mert a kísérleteikhez nem kell az amúgy veszélyeztetett ázsiai elefántoktól begyűjteni azokat a sejteket, amik a kísérletekhez szükségesek. Ha a tudósoknak sikerül létrehozni egy gyapjasmamut-embriót egy mumifikálódott mamut DNS-e és az elefántsejtek összeolvasztásával, és ezt be tudják ültetni majd egy elefántba, akkor 22 hónap után elvileg egészséges mamutbaba születhet. A kutatók optimisták, de óvatosak, és arra is figyelmeztetnek, hogy mindez egyelőre még csak papíron lehetséges. A mamutok felélesztésére még várni kell egy darabig. (livescience.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.