Egy kicsi páfránynak hosszabb DNS-e van, mint az embernek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Van az a mondás, hogy a jó dolgokból keveset adnak, és hát egy aprócska páfrány ezt most be is bizonyította. Legyőzte az embert. Legalábis abban biztosan, hogy neki van a világ legnagyobb genomja, meghaladja az emberi DNS hosszát. A genom egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-be van kódolva.

Az Új-Kaledóniában őshonos Tmesipteris oblanceolata nevű páfrány DNS-e 100 méteres, hosszabb mint a londoni Big Ben magassága, és ötvenszer hosszabb mint az emberé. Ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Tmesipteris oblanceolata. Forrás: Pol Fernandez.
Tmesipteris oblanceolata. Forrás: Pol Fernandez.

A növény olyan régi, hogy már a dinók előtt is létezett.

Bár ez meglepőnek tűnhet, a top 10 leghosszabb genom mind növényeké. Az előző rekorder a paris japonica volt, ami egy japán virágos növény. Az állatvilágban az etióp gőtehal a rekorder, de még ő sem közelíti meg a kis páfrány DNS-ét.

A páfrány hiába rekorder, az életben maradása nehezebb. Ilyen nagy genomnak nagy sejtekre van szüksége, ami azt jelenti, hogy lassabban nő, fejlődik és nehezebben fotoszintetizál. Ez az, amikor a növények a napfény energiáját használva állítanak elő maguknak energiát, főleg cukrot. (Nature.com)

(Kiemelt kép: Pol Fernandez)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.