Egy csapat orvos megműtött egy tőlük 9 ezer kilométerre fekvő disznót

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tudjuk, hogy a fenti cím kissé furcsának hat, pedig minden szava igaz! Elképesztő távsebészeti akciót bonyolítottak le nemrég a Hongkongi Kínai Egyetem és az ETH Zürich kutatói.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a sertés egy hongkongi ágyon feküdt. A kínai orvosok elaltatták őt és felkészítették egy endoszkópiára. Az endoszkópia során egy egészen apró kis kamerát vezetnek be a páciens valamelyik testnyílásán, hogy annak a segítségével megvizsgálhassák a belső szerveit. Az endoszkópia nem csak a nézelődésre jó, kisebb beavatkozásokat is el lehet végezni vele. Az orvos kívül, egy monitoron láthatja, mi történik odabent az eszközzel.

A Kínában fekvő sertés endoszkópiáját 9300 kilométerrel arrébb, egy svájci orvos végezte el. Ehhez persze iszonyú gyors internetkapcsolatra volt szükség. Alexandre Mesot egy PlayStation-kontroller joystickjainak segítségével tudta irányítani a hongkongi endoszkópot, miközben egy svájci laborban nézte az állat gyomrát. A képek mindössze 300 ezredmásodperc késéssel értek át hozzá.

A műtét áttörést jelent a távsebészet területén. Már korábban is sokan foglalkoztak azzal, mennyire megváltozhatna az orvoslás, ha egy kezeléshez az orvosnak és a betegnek nem is kellene találkoznia. Ezt a fajta egészségügyi szolgáltatást egyébként telemedicinának hívjuk, ami a koronavírus-járvány alatt érthető módon nagyon felpörgött.

A svájci orvoscsapat szerint rengeteg lehetőség rejlik abban a módszerben, amit kidolgoztak, és most azt remélik, hamarosan emberi gyomron is elvégezhetik a távendoszkópiát. A malac is jól van, sértetlenül úszta meg a beavatkozást. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.