Durva pusztulásnak indult a Titanic

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szomorú felvételeket tettek közzé a 111 éve katasztrófát szenvedett Titanicról.

Mint arról korábban írtunk nektek, az egykor elpusztíthatatlannak tűnő, de jéghegynek ütköző és elsüllyedő óceánjárót hatalmas érdeklődés övezi a mai napig. Játékfilm és számtalan dokumentumfilm született róla, gazdagoknak pedig túrákat is tartanak a roncsokhoz. (Az egyik ilyen katasztrófába is torkollt, amikor a kapszula, amiben mentek, összeroppant.)

Egy új kutatóexpedíció azonban az elemek egyre erősebb romboló hatását rögzítette legutóbbi merülésénél. Az egyik legszebb résznél, a hajó orránál látszik leginkább a pusztulás. Mutatunk is két képet. Az egyik 2010-ben, a másik idén készült. Íme egymás alatt a kettő:

Forrás: RMS Titanic Inc.
Forrás: RMS Titanic Inc.
Forrás: RMS Titanic Inc.
Forrás: RMS Titanic Inc.

Kérdés, hogy mennyi ideig marad meg a Titanic a tengerfenéken. Mert örökké minden bizonnyal nem. A baktériumok (vagy mikrobák) és a vízben lévő savasság folyamatosan eszik a fémet. Vannak részek, amik már egyszerűen semmivé lettek, például az egykori luxuskabinok.

A mostani expedíció 24 óra alatt kétmillió felvételt készített a nagyon mélyen lévő hajótestről, így alaposan át tudták azt nézni.

A Titanic. Forrás: Wikipédia
A Titanic. Forrás: Wikipédia

Ezt a felfedezőutat is az RMS Titanic Inc. nevű cég vezette. Nekik van egyedül joguk ahhoz, hogy bármit is felhozzanak a Titanicból. Eddig több ezer tárgyat, étkészletet, szobrokat, csillárok szedtek ki a roncsból. Ezekből kiállítások is nyíltak (ide kattintva megnézhetitek, miket hoztak fel eddig). Most is hoznak fel pár új tárgyat, köztük egy elég értékes bronzszobrot is.

A hajót egyébként azért nem emelték ki soha egyben, mert azon túl, hogy egyes szabályok szerint etikátlan a hullámsírból kiszedni, ahogy hozzáérnének, szét is mállana. Ezért csak egyes tárgyakat hoznak fel belőle. (BBC Mundo/ RMS Titanic Inc)

(Kiemelt kép forrása: Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.