Durva földrengés volt Tajvanon, milliárdos lett Taylor Swift – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant. A 6 fölötti rengések már erősnek minősülnek és épületek, hidak, utak összeomlásával is járnak. Ez volt az elmúlt 25 év legnagyobb rengése Tajvanon. A katasztrófában többen meghaltak, sok a sérült is. Több mint 20 épület összeomlott, többen a romok alatt rekedtek, a mentési munkálatok jelenleg is zajlanak. Egy földrengés után tengerparti területen szökőár veszélye is fennáll, ez a legnagyobb magasságú dagály. Így az ott lakókat erre is figyelmeztették, egyes területeket ki is ürítettek. (BBC)

Két KDNP-s képviselő, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtott az Országgyűlés elé egy olyan törvényjavaslatot, ami tiltja az energiaitalok eladását 18 éven alattiaknak (a KDNP a Fidesszel együtt alkotja a mai kormányt). Már mi is írtunk nektek arról, miért káros az energiaital, amit egy felmérés alapján 78 százalékotok fogyaszt. (24.hu)

Karsai Dániel. Forrás: Facebook
Karsai Dániel. Forrás: Facebook

Nagyon leromlott Karsai Dániel állapota, így kilépett a Budapesti Ügyvédi Kamarából és a saját ügyvédi irodájából is, nem tud tovább dolgozni. Karsairól már írtunk nektek, ő az az alkotmányjogász, aki halálos betegségben szenved és azért küzd, hogy a saját belegyezésével meghalhasson, olyan körülmények közt, ami nem jár fájdalommal. Karsai Dániel ügyét tavaly novemberben kezdte el tárgyalni a strasbourgi emberi jogi bíróság, de nem tudni, mikor születhet róla döntés. (HVG)

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Eddig egy fajként kezelték a kardszárnyú delfineket, de egy új tanulmány szerint a Csendes-óceán keleti részén lévő két csoport két külön faj lehet. Erre az életmódjukból és felépítésükből jöttek rá. Az egyik, a rezidens, amelyiknek kerekebb a hátúszója és nagyobb csapatokban él. A másik, az „átutazó” (tranziens), amelyik hegyesebb hátúszóval rendelkezik és nagyobb zsákmányokra vadászik kisebb csoportban. A szakértők arra jutottak, hogy bár van átfedés a két populáció között, nem keveredtek egymással. Így aztán tényleg két külön fajt alkotnak. (LiveScience)

Dollármilliárdos lett Taylor Swift. Az énekesnőnek a tavalyi, The Eras Tour turnéja és a belőle készült koncertfilm vitte az egekbe a vagyonát, amit ma már 1,1 milliárd dollárosra becsülnek. Ez nagyjából 402 milliárd forint. Összehasonlításként a magyar vállalkozó és Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc 591 milliárddal rendelkezik, vagyis a világ legsikeresebb énekesnője még mindig nem előzte meg Magyarország legismertebb egykori gázszerelőjét. (HVG)

Kijöttek az áprilisi ingyenjátékok Playstation Plusra. Most az Immortals of Aveum, a Minecraft Legends, és a Skul: The Hero Slayer tölthetők le ingyenesen. Az első egy világmegmentős, varázslós, lövöldözős, a Minecraft az eredeti játék spin-offja, a harmadik pedig egy 2D játék, amiben a barátaidat kell kimenekítened. Xboxon az előfizetők tegnap óta a LEGO 2K Drive-ot, holnaptól az EA Sports PGA Tour-t, ami egy golfos játék, 11-én pedig a Shadow of the Tomb Raidert érhetik el ingyenesen.

Kiemelt kép: A tajvani földrengésben kidőlt egyik ház. Youtube/NBC

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.