Döntős lehetett volna a birkózó, tíz deka miatt kizárták, erre visszavonult

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az idei olimpia elképesztő emberi történetekkel van tele: a legutóbbit egy indiai birkózónő, Vinesh Phogat szolgáltatta a küzdelmével. A 29 éves versenyzőt hihetetlen módon zárták ki az olimpiai döntőből szerdán, mielőtt az amerikai Sarah Hildebrandt ellen lépett volna szorítóba a nők 50 kilogrammos súlycsoportjában.

Phogat az előzőt két olimpián az 53 kg-os kategóriában versenyzett. Most először ment le az 50-esbe, bár úgy tudni, hogy az olimpiai selejtezők alatt is nehezen tudta teljesíteni a súlykövetelményt. Phogat állítólag egy hétig szaunázott és éheztette magát, hogy lefogyjon a versenyre. (A felkészülésnek ez a része rendkívül szélsőséges és egészségtelen, ezért senki se próbálja utána csinálni.)

Fotó: Vinesh Phogat / Facebook

Kedden Phogat nagyon ügyesen birkózott, első meccsén legyőzte a címvédő japán Szuszaki Juit, majd az ukrán Okszana Livacsot, és később magabiztos 5-0-ra verte a kubai Yusneylis Guzmant. Egy győzelemmel ő lett volna az első indiai sportoló, aki olimpiai aranyérmet nyer. A szerdai döntő reggelén azonban kizárták őt, mert a mérlegelés során tíz dekagrammal nehezebb volt mint 50 kiló.

A versenyző – aki a magyar birkózóválogatott korábbi kapitányának, Wöller Ákosnak a tanítványa – egész éjjel rajta volt, hogy a mérlegelésen minden rendben legyen: vágatott a hajából, a mezéből is vágtak valamennyit, de így sem tudott időben megszabadulni a tíz dekától.

Az indiai delegáció orvosa azt nyilatkozta, hogy Phogat a keddi meccsek után kapott némi folyadékot, hogy ne száradjon ki, de a súlya a szokottnál jobban nőtt. „Minden drasztikus lépést megtettünk az éjszaka, de így sem jártunk sikerrel” – mondta az orvos.

Fotó: Vinesh Phogat / Facebook

A birkózónőt a szabályoknak megfelelően kizárták a versenyből, az eredményeit pedig törölték. Most azok lépnek egyet előre a ranglistán, akiket korábban legyőzött. Vinesh Phogat csütörtökön, a kizárást követő napon bejelentette, hogy visszavonul és nem sportol többé versenyszerűen. Azt írta: már nincs ereje a folytatáshoz. „A birkózás nyert, én pedig vesztettem. Összetörtek az álmaim. Viszlát, birkózás: 2001-2024. Mindig hálás leszek nektek. Sajnálom” – tette hozzá a bejegyzésében.

Phogat fellebbezett a kizárása ellen, de nem valószínű, hogy ennek bármi eredménye lesz. A birkózó olimpiai előremenetele nem először ért véget kudarccal. A 2016-os riói olimpián ő volt az érem esélyese, amíg ki nem ficamodott a jobb térde a negyeddöntős küzdelem közepén. (BBC, MTI, Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.