Dolgok, amiket az űrkutatásnak köszönhetünk

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Már írtunk nektek korábban arról, hogy lesz újra magyar űrhajós, és egy kicsit arról is, hogy mit csinál egy űrhajós odafent. Nem, nemcsak az a dolga, hogy ugráljon a Holdon vagy hogy ufókat keressen. Hanem az is, hogy mindenféle kísérleteket végezzen, amit itt a Földön nem tudna megcsinálni. Az űrkutatás az elmúlt ötven évben rengeteget fejlődött és számos olyan „mellékterméke” lett, amit a mindennapokban is használunk. Tehát mindenki nyert azon, hogy az ember az űrbe vágyott. Íme néhány a rengeteg találmányból.

1. Kényelmes sportcipők

A sportcipőkben található ütéselnyelő párnácska, amitől kényelmesebb bennük ugrálni, olyan anyagból készül, amit eredetileg az űrhajósok sisakjához terveztek. A technológiát először a Nike használta, de mára a legtöbb nagy márka cipőiben megtalálható ez az anyag.

2. Memóriahabos matracok és párnák

A memóriahabot a hatvanas években fejlesztették ki, kimondottan azért, hogy az űrhajósok ülését kényelmesebbé tegyék. Az anyagot úgy tervezték, hogy az felfogja a lökéseket, valamint a ránehezedő súlyt egyenletesen oszlassa el. A memóriahab képes volt felvenni a használója alakját, utána pedig visszanyerni az eredeti formáját. Ezért nem véletlen, hogy matracként és párnaként is elkezdték használni.

3. Átlátszó fogszabályzók

Kamaszkorban egészen gyötrelmes a fogszabályzó viselése, ennek sokszor csúfolódás az eredménye. Ugyan a NASA-nak nem volt célja, hogy az űrhajósainak szebb legyen a fogsora, de kellett nekik egy olyan anyag, ami megvédi az űrhajó antennáit a nagy hőtől. Mindezt pedig úgy, hogy ne tükrözze vissza fényt. Így született meg az a műanyag, ami átlátszó, erősebb, mint az acél, és nehezen törik. Ezt pedig tökéletesen lehetett használni orvosi eszközökhöz is, ma a leggyakrabban fogszabályzó készül belőle.

Fotó: Wikipedia

4. Okostelefonok kamerája, GPS, akkus szerszámok

Ezek mind olyan eszközök, amik nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élet. A kisméretű fényképezőgép, a navigációs rendszer és az akkumulátorral működő szerszámok mind az űrkutatás eredményei.

5. Babatápszer

A tápszerekben található dúsító anyag egy NASA által támogatott kutatás eredménye. Eredetileg azt vizsgálták, hogyan lehet újrahasznosítani egyes algákat az űrutazás során. Így találtak rá arra az anyagra, ami ma már a legtöbb bébitápszerben megtalálható fontos adalékként.

6. Liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök és élelmiszerek

Ez a technológia kimondottan azért született, mert a NASA felismerte, hogy az űrhajósok is szeretnek nasizni a hosszú küldetések alatt. Ezért kifejlesztették azt a módszert, ami során a gyümölcs megtartja tápértéke 98 százalékát, de a súlya az eredeti 20 százalékára csökken. Így kisebb helyen is elfér, és a fagyasztva szárított ételek sokkal tartósabbak.

A liofilizált gyümölcsök csokival is finomak. Kép: tündércsoki

7. Vezeték nélküli fülhallgató

Ma már el se tudod képzelni az életedet a fülesed nélkül, igaz? A találmány csak a kétezres évek óta érhető el, ekkor lett viszonylag olcsó és könnyen hozzáférhető is. Pedig már az első holdraszálláskor használták. A NASA egy hangtechnikai céggel együtt fejlesztette ki, és Neil Armstrong is már egy ilyenen jelentkezett be a Holdról 1969-ben. (Forrás: piacesprofit.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.