Diákok tiltakoznak a mobilok betiltása ellen

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mi is írtunk már arról a tervezetről, ami szeptembertől megtiltaná egy csomó tárgy és eszköz használatát az iskolákban és kollégiumokban. A tiltott dolgok közé tartozna minden fegyvernek minősülő tárgy, az alkohol, az energiaital és a dohánytermékek is. De betiltanák a mobiltelefont, a tabletet, laptopot és okosórát is, kivéve, ha ezek használata közvetlenül a tanórához kapcsolódik. Az okoseszközök tiltása érintené a legtöbb gyereket, és nem csoda, hogy a diákok kiakadtak ezen.

Több diákszervezet nyílt levelet írt az oktatásért felelős államtitkárnak a Facebookon. Ebben leírják, hogy a tiltás helyett inkább azt kéne kitalálni, hogyan lehet még jobban használni a mobilokat az órákon. Leírták azt is, hogy teljesen érthetetlen a tiltás, amikor az egész világ előbb-utóbb digitális lesz.

„Amennyiben ez a javaslat érvénybe lép, kijelenthetjük: Önök szakítottak a diákság érdekeivel. Miért volt az a sok fejlesztés, ha nem használhatjuk őket az iskolában? Miért kaptuk a laptopokat, ha nem azért, hogy tanuljunk velük? Miért van digitális órarend, ha nem nézhetjük meg a következő óránkat? Miért fejlesztettek digitális tankönyveket, ha továbbra is több kilónyi könyvet kell cipelnünk a hátunkon? Hogyan nézzünk utána annak, amit a tanár kér, telefon nélkül?”

Csak nehogy visszatérjünk a palatáblához. Kép: pixabay

A diákok azt sem értik, hogy hogyan nézne ki ez az egész a gyakorlatban. Vagyis nem derül ki, milyen módon kéne leadni a telefonokat, ki vigyázna azokra, hol tárolnák, és hogyan lehetne visszakapni a telefonokat az órák után.

„Hogyan biztosítják a többszáz telefon biztonságos tárolását? A tanárok fognak több százezer forint értékű eszközökkel járkálni a folyosókon? Mi lesz, amikor visszakapjuk a telefonjainkat? Órákon át sorban állunk értük?”

A diákok szerint a tervezet kiötlőinek fogalmuk sincs arról, mi mindenre használják a gyerekek a telefonjukat. Mert persze tényleg sokan pörgetik a TikTokot a szünetben, és tényleg van, aki órán mobilozik. De ezen felül rengeteg más dolog van, ami miatt hülyeség elvenni a készülékeket a diákoktól az iskolában.

„Gondoljanak bele, hogy mikre jó egy telefon, ha nincs a közelben rendelkezésre álló pedagógus. Ilyen esetekben mi lesz a diákkal, ha zaklatás áldozata lesz, esetleg családi vagy egészségügyi vészhelyzet történik? Ha valakit iskolán belül zaklatnak, akkor egy telefonhívással meg lehet menekülni előle, ha valakinek a szülei balesetet szenvednek, akkor el lehet érni a diákot telefonon, ha valaki allergiás rohamot kap, akkor azonnal lehet segítséget hívni. (…) Nincs idő arra, hogy az iskolaigazgatókon, a tanárokon keresztül történjen meg a kommunikáció. A legbiztonságosabb, ha a diák saját maga képes megmenteni magát a zaklatástól, ha a szülei őt hívják fel, ha baj van és ha azonnal tud segítséget hívni vészhelyzet esetén.”

Pixabay

A diákok a nyílt levél végén arra kérték a döntéshozókat, hogy az ő véleményüket is vegyék figyelembe, amikor a tervezetről döntenek. Azaz vegyék ki a törvényjavaslatból az okoseszközök tiltására vonatkozó részt.

A nyílt levél teljes szövegét itt lehet elolvasni.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.