David Attenborough-ról egy férget, Venomról egy pókot neveztek el nemrég

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

750 állat, növény és egyéb élőlény került fel Ausztrália fajlistájára. A nemzeti fajlista egy afféle adatbázis, amely hivatalosan elismeri és leírja egy ország őshonos növényeit, állatait, gombáit és más élőlényeit. Újonnan került fel a listára egy gömbpók, amit a Tom Hardy által alakított Marvel-figuráról, Venomról neveztek el: ez a Venomius tomhardyi.

Sir David Attenborough természettudósról pedig egy tengeri férget (Marphysa davidattenboroughi) neveztek el. Az újonnan leírt fajok közül sok gerinctelen állatfaj.

Ausztrália környezetvédelmi és vízügyi minisztere szerint sokan megdöbbennek, ha megtudják, hogy az ausztrál őshonos fajok 70 százaléka továbbra is névtelen, és a tudomány még nem talált rájuk. Ausztrália a több mint 150 ezer őshonos fajával a biológiai sokféleség mennyországa.

Euan Ritchie, a Deakin Egyetem professzora szerint bár sok faj ismeretlen a nyugati tudomány számára, az őslakosok valószínűleg évezredek óta ismerik őket. Úgy véli, ha velük együttműködést alakítanak ki, és további vadvilág-felmérési vizsgálatokat végeznek, akkor még jobban megismerhetik Ausztrália gazdag élővilágát.

Így fest az Attenborough-ról elnevezett tengeri féreg. Fotó: Marine Research Group of the Field Naturalists Club of Victoria

Ami az új fajok elnevezéseket illeti, nem újdonság, hogy David Attenborough is szerepel a listán. Legalább 20 élő és kihalt fajt és nemzetséget neveztek el a természettudós tiszteletére. A róla elnevezett növények közé tartozik például az alpesi sólyomfű (Hieracium attenboroughianum) és egy ecuadori virágos fa (Blakea attenboroughi). Több ízeltlábú is Attenborough nevét viseli, köztük egy lepke, az Attenborough-féle feketeszemű szatír (Euptychia attenboroughi), egy szitakötő (Acisoma attenboroughi) és egy egymilliméteres koboldpók (Prethopalpus attenboroughi).

De neveztek már el Attenborough-ról

röpképtelen gyíkot, szellemgarnélát, talajcsigát, namíbiai gyíkot, perui békát, húsevő növényt, parazitafajt, miniatűr erszényes oroszlánt, szöcskét, rákot, karibi denevért, szkarabeuszbogarat, halat és fosszíliát.

Bizonyosan mindannyian örülnek, hogy Sir David után kapták a nevüket! (Guardian, Wikipedia)

Kiemelt kép forrása: Wikipedia / Nick Thirteen

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.