Cuki, kényes kis kannibál: az axolotl

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Korábban már írtunk érdekes és különleges háziállatokról, most viszont külön kérést kaptunk arra, hogy írjunk hosszabban az axolotlok életéről. Ezek a fura kis jószágok igaziból talán egy vigyorgó gyíkra hasonlítanak, a mosolygós pofijukról és a kézre hasonlító mellső lábukról könnyű felismerni őket. De talán a legkülönösebb tulajdonságuk az, hogy képesek meggyógyítani magukat, ha megsérülnek. Vissza tudnak növeszteni végtagokat, de akár belső szerveket is, ha azokkal valami baj történik.

A nevüket is emiatt a különös képességük miatt kapták. Xolotl a halál és az újjászületés kutya alakú istene volt az azték mitológiában. A szabadon élő axolotlok egyebek mellett emiatt is vannak már a súlyosan veszélyeztetett fajok listáján – rengeteget fogtak be belőlük, hogy aztán különféle kísérletekre használják őket.

Vadon élő mexikói axolotl. Kép: Wikipedia

Természetes élőhelyükön, Mexikóban 1998-ban még 6000 példányt számoltak össze belőlük, 2014-ben pedig már csak egy darabot találtak az állatvédők. De az is megpecsételte a vadon élő állatok sorsát, hogy az élőhelyük mellé városok épültek. Persze régen sem volt nekik sokkal jobb, felhasználták az axolotlokat a népi gyógyászatban, az aztékok pedig gyakran szolgálták fel őket díszfogásként ünnepi vacsorákon.

Az axolotl azért is különleges, mert egyszerre van tüdeje és kopoltyúja. Ha kevés az oxigén a vízben, képes átállni tüdőlégzésre. Persze a legjobban mégis a vízben érzi magát, ezért nem ajánlott azzal kísérletezni, hogy az otthon tartott állatkát a szárazföldre szoktasd, ennek ugyanis valószínűleg sírás lesz a vége. Mármint te fogsz sírni, hiszen az axolotl ebben a kísérletben szinte biztosan meg fog dögleni. Szóval ne csináld!

Kép: Wikipedia

Az axolotlt érdemes otthon párban tartani, az a jó, ha egyszerre kerül két bébi az akváriumba. Ugyanis a kis cukiság kannibál hajlamokkal is bír, így akár a saját kisebb fajtársát is felfalhatja. De a magányt nem viseli, ettől depressziós is lehet, ami később a halálát is okozhatja. Kényes jószág, a hideg vizet szereti, leginkább 19-21 fokos vízben érzi jól magát. 22 fok felett akár már hőgutát is kaphat. Mivel nálunk manapság 40 fokok vannak nyáron, ehhez hűtőberendezés szükséges. És még akkor is jöhet egy áramszünet…

Éjszakai állat, és ragadozó is, ezért nem szokták ajánlani, hogy más fajokkal kerüljön egy akváriumba. Érdekes módon azonban van néhány halféle, amit nem eszik meg, ilyen például a nálunk is gyakori guppi vagy a zebrahal. Ha jól van tartva, egy axolotl 15-20 évig, egyes példányok akár 25 évig is élhetnek. Egy kifejlett állat akár 30 centisre is megnőhet. (haziallat.hu)


A fenti cikk azért született, mert ti kértétek, ti kérdeztétek. Szerencsések vagyunk, mert már sok jó kérdést kaptunk, és most téged is arra bátorítunk, hogy keress minket azzal kapcsolatban, ami érdekel! A részleteket ide kattintva találod.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.