Csúnya, utáljuk, egész napokat dönt romba és mindenkinek van: a pattanás

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A pattanás természetes része az életnek, bár egy meglehetősen utálatos része. Az ember felébred, a tükörbe néz és kiszakad belőle, hogy na ne már. Ott éktelenkedik az arcán egy undorító vörös folt. Néha még fáj is. És általában a legrosszabbkor történik meg, lehetőleg azon a napon, amikor osztályfotózás van, vagy bent lesz az évfolyamtárs, aki régóta tetszik. A pattanásosság a fiatalok 80-95 százalékát érinti, de a felnőttek sem mindig mentesülnek alóla teljesen. Randikat, állásinterjúkat, baráti találkozókat dönthetnek romba a hülye helyen (az orrunk hegyén, a homlok közepén) kinőtt pattanások, mert nagyon rosszat tehetnek az olyan helyzetekben, amikor illene valamiféle önbizalmat sugározni.

A pattanással nem csak az a baj, hogy rosszul néz ki, hanem hogy újra és újra felszínre hozza bennünk az örök dilemmát: kinyomjuk vagy ne nyomjuk ki? Mert persze tudjuk, hogy nem szabad kinyomni, de nem bírjuk ki. Főleg, ha már világos a közepe. Ettől még jobban begyullad a bőrünk, sebeink lesznek, és megállapítjuk, hogy soha többet nem nyúlunk pattanáshoz. Úgynevezett ördögi kör.

Szóval: miért történik velünk ez az igazságtalanság?

És mégis mit tehetünk azért, hogy ne súlyosbítsuk a helyzetet? A pubertáskorról írtunk már nektek, meg arról is, hogy a bőr nem felejt. És ez most is igaz. Amikor a fiúk és a lányok serdülnek, az androgén hormon miatt a bőrük elkezd túl sok faggyút termelni, az arcuk pedig fényes, mitesszeres és pattanásos lesz. Lányoknál a menstruációs ciklus is befolyásolja a pattanásosságot. Az aknék megjelenése lányoknál 12-13, fiúknál 14-15 évesen kezdődik.

Tőzegszappan pattanás ellen a 20. század közepéről. Örök probléma! Fotó: Wikimedia

A serdülőkori pattanás dióhéjban a már említett hormonális változások miatt alakul ki: ha a faggyúmirigy túlzott mértékben termel faggyút, a mirigyek kivezető nyílásai (vagyis a pórusok) először eltömődnek, majd ott az apró, elhalt hámsejtekkel összekeveredve elzárják a pórusokat és begyulladnak. Persze nem minden pórust rohannak le a bacik – azok, amik nem gyulladnak be, megmaradnak mitesszernek.

Mitől függ, hogy van-e?

Érdekes módon nemcsak a hormonok határozzák meg, hogy ki milyen mértékben lesz pattanásos. A génjeinken is múlik. Bizony. Nem ajánljuk, hogy ujjal mutogass a szüleidre, de a genetikádon is múlik, hogy mennyire hajlamosak eltömődni a pórusaid és hogy a szervezeted hogyan reagál a baktériumokra. És persze egy csomó minden befolyásolja, hogy aknés lesz-e a bőrünk: például a stressz, a hőmérséklet és a táplálkozási szokások. Az olajos magvak, a szénhidráttal telített rágcsálnivalók és a tejtermékek túlzott fogyasztása nem tesz jót az aknéknak.

Meddig tart ez az egész?

Felnőttkorra a faggyútermelés helyreáll, így a pattanásos napok száma is lecsökken. Kamaszkorban normálisnak számítanak a folyamatosan megjelenő pattanások, de a serdülők 15-30 százalékának olyan tünetei vannak, hogy ahhoz már orvos segítsége is kell. Az enyhe mitesszerekből és néhány pattanásból álló akne ellátását gyermekgyógyász, illetve házi gyermekorvos végezheti el. A pattanásokra sokszor retinoid illetve benzoil-peroxid tartalmú krémeket, készítményeket írnak fel.

Fotó: Unsplash

Mit csinálj?

Tartsd mindig tisztán a pattanásra hajlamos bőrfelületeidet – vagyis leginkább az arcodat. Kamaszkorban a bőrápolás mindennapos feladat. A bőrt alaposan, de óvatosan meg kell mosni langyos vízzel, majd megszárítani. Válasszunk olyan arclemosó terméket, aminek a segítségével gyengéden ápolhatjuk a bőrünket. Ma már ezerféle lehetőségünk van arra, hogy felvegyük a kesztyűt a pattanásokkal szemben, léteznek pórusösszehúzó, bőrtisztító gélek, krémek, maszkok stb. Érdemes kikísérletezni, hogy nálad melyik válik be.

Az arc lemosása nem csak naponta legalább kétszer kötelező, hanem akkor is, ha valamilyen festéket, sminket viseltél. Lefekvés előtt ezeket teljesen le kell mosni. Igyekezz minél kevesebbet fogdosni az arcodat, mert az ujjaidon rengeteg baci várja tétlenül, hogy közelebb legyen hozzád.

Fotó: Pixabay

És akkor megérkeztünk a lényeghez. Bármit is súg a füledbe az ördög a bal válladon, ne kezdd el nyomkodni pattanásokat. Nem arról van szó, hogy nem vagy elég ügyes, de a rosszul kinyomott pattanások egyrészt csak növelhetik a bajt, másrészt a gyulladt puklik akár csúnya sebeket és hegeket is hagyhatnak maguk után. Érdemes helyette havonta egyszer kozmetikai kezelésre menni, hogy ott egy szakember a megfelelő módon tisztíthassa meg az arcunkat.

Források: Egészségvonal. Házipatika. Budai Egészségközpont. Bőrlélektan. La Roche Posay.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.