Csúnya ruhákkal tiltakoznak a kínai fiatalok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Új trend terjed a kínai TikTokon, a Douyin és a legnagyobb közösségi oldalukon, a Weibón. Fiatalok pizsiben, szőrös mamuszban és a leglazább pólóikban pózolnak és mutatják a videókban, hogy ilyen szettben mennek dolgozni.

Ez nem egy új divatőrület, hanem így akarnak tiltakozni a rohanó kultúra ellen. Erről egyébként, mármint a sürgető kultúráról pont nemrég írtunk nektek, ide kattintva eléritek, ha lemaradtatok róla.

A kínai fiataloknak elegük van a rossz főnökökből, a méltatlan munkakörülményekből és a folyamatos túlórázásból. Már hónapok óta futnak az #undorítóoutfittelmunkába és a #csúnyaruhákamelóbavalók hashtagek, és kész verseny alakult ki, hogy ki állította össze a leggázabb szettet melóba.

Forrás: Douyin
Forrás: Douyin

Az egész egy Kendou S. nevű felhasználótól indult, aki megosztotta, hogy a főnöke mennyire leszidta a ruháért, amiben melóban ment, miközben kénytelen volt azt viselni, mert nagyon, nagyon hideg volt. A videó virális lett és egyre többen csatlakoztak hozzá.

Bár a dolog viccesnek tűnik, volt értelme, mert elindított egy komoly párbeszédet, több százezren osztották meg, miként alázta meg őket főnökük a kinézetük miatt. És hogy mennyire kényelmetlen elegáns ruhákban dolgozni napi 14 órákat. Voltak, akik azt hangsúlyozták, hogy ha jobban meg lennének fizetve, akkor még az is lehet, lenne pénzük rendesebb ruhákra.

Kínában a munkaerőpiac nem kecsegtet túl sok jóval a fiataloknak. A középiskolákból, egyetemekről, főiskolákról kikerülők egy 14,9 százalékos munkanélküliséggel birkózó piacra kerülnek ki. A munkanélküliség főleg a fiatalokat, 16-24 év közöttieket érinti Kínában.  Közben a cégek nem igazították a gazdasághoz a fizetéseket, és a kemény túlórázás évtizedek óta teljesen normálisnak tekinthető náluk. (CNN)

Kiemelt kép forrása: Douyin

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.