Csoda lesz az égen a hónap végén, nagyon gazdagok a NER milliárdosai – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hírek az Egyesült Államokból:

Lemondott az amerikai titkosszolgálat vezetője, Kimberly Cheatle, amiért nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletet. A volt elnököt egy nagygyűlésen lőtték fülön, a lövöldözés során egy ember meghalt. Már rögtön a merénylet-kísérlet után felmerült, hogy a titkosszolgálat nem végezte megfelelően a dolgát, ha egy fegyveres ennyire közel kerülhetett Trumphoz. A szolgálat mulasztását azóta is vizsgálják, a törvényhozók pedig felháborodva követelték Cheatle felelősségre vonását. Cheatle-t hétfőn berendelték egy képviselőházi meghallgatásra, ahol egy sor kérdésre nem tudott kielégítően válaszolni. (CNN)

Elegendő támogatást szerzett Kamala Harris ahhoz, hogy behúzza a demokratapárti jelölését. Az Egyesült Államok alelnöke szeretne indulni Joe Biden helyett a 2024-es elnökválasztáson, miután Biden hosszú győzködés után visszalépett. Néhány napja még úgy tűnt, hogy a demokraták a vereség felé tartanak, de az amerikai sajtó szerint Harris gyorsan megváltoztatta a párt hangulatát. Azt a lapok többsége hozzáteszi, hogy hiába startolt ügyesen Kamala Harris, óriási feladatot kellene elvégeznie nagyon rövid idő alatt, hiszen már csak néhány hónap van a választásig. Harrisről holnap hosszabb cikkben írunk nektek. (Kispolgár/CNN/Guardian)

Kamala Harris India miniszterelnökével. Fotó: Office of the Vice President of the United States / Wikipedia

Tényleg nem jönnek Budapestre az uniós külügyminiszterek. Korábban írtunk már nektek arról, hogy a soros elnökség országában, Magyarországon lenne esedékes augusztus végén a Gymnich-találkozó, ahol az unió védelmi, illetve külügyminiszterei találkoznak. Orbán Viktor moszkvai tárgyalása azonban feldühítette az EU vezetőit, ezért felmerült, hogy az ülést Budapest helyett Brüsszelben tartanák meg. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden közölte, hogy az ülést valóban áthelyezték. Borrell szerint a döntés a következménye annak, hogy Orbán Viktor a hónap elején uniós partnereinek jóváhagyása nélkül utazott el Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett az ukrajnai helyzetről. (MTI/Kispolgár)

Óriási vagyona van a kormányközeli köröknek. A NER milliárdosai (Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Matolcsy Ádám, Szíjj László) nem cégekben, hanem úgynevezett magántőkealapokban halmozzák fel és rejtik el a pénzt. Azért ezt a módszert választották, mert ezeket az alapokat nehéz lekövetni vagy megvizsgálni. Rejtve maradhatnak a tulajdonosok, az adatok egy része nem nyilvános. A NER-közeli magántőkealapok összesen 1452 milliárd vagyont rejtenek. Hogy mekkora ez az összeg? Ebből a vagyonból bőven megépülhetne két budapesti metróvonal, és még maradna is belőle. (Válasz Online)

Megkezdődött a 33. „Tusványos”. Ez a nyári szabadegyetem (tábor) leginkább arról híres, hogy Erdélyben gyűlnek össze évente a Fidesz tagjai és a párthoz közeli előadók, művészek, írók. Orbán Viktor is mindig beszédet mond. Az eseményt hivatalosan nem Tusványosnak hívják, csak mindenki így ismeri, mert először Tusnádfürdőn rendezték meg, aztán áttették Bálványosra, a két üdülőhely neve pedig összekapcsolódott. A tusványosi beszédeiben Orbán hagyományosan a vízióiról, a terveiről értekezik. Erre idén július 27-én kerül sor. (Kispolgár)

Fotó: Dr. Pajtók Gábor / Facebook

Gyanús online csaló ténykedik a TikTokon. A Nebula nevű profil azt ígéri: ha átutalsz neki 50 ezer forintot, kipostáz cserébe 500 ezer forint értékű hamis pénzt, ami annyira hasonlít a valódira, hogy mindenhol, még a bankokban is elfogadják. (Ez a Nebulahuf elnevezésű oldal, ami mostanra törölte magát, és nem azonos a nebula. . nevű gémerrel). A hirdetés egy 4500 fős Telegram-csatornára irányít át. Ott „dokumentálják” a „pénzvásárlást”, időnként a „hamisított pénzről”, néha az elégedett ügyfelek visszajelzéseiről posztolnak. A Telex a technikai részleteket is figyelembe véve azt írja: minden arra utal, hogy Nebula nem valódi pénzhamisító, csak egy online csaló, akinek nem érdemes bedőlni. A rendőrség már tud a hirdetésekről. (Telex)

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton. Erre a Svábhegyi Csillagvizsgáló hívta fel a figyelmet. Július 30-án hajnali fél négykor öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz. Az égitestbemutató részleteiről, a csillaghalmazokról és felhősávokról ide kattintva olvashatsz részleteket. (MTI)

Fotó: Stellarium-web.org / Svábhegyi Csillagvizsgáló

Hatalmas robajjal tört ki az olaszországi Etna éjszaka. Utoljára július közepén ébredt fel. Most le kellett zárni a szícíliai Catania repülőterét, mert a hamueső teljesen betemette. Catania repülőtere található a legközelebb, ezért a kráterekből felemelkedő hamufelhő itt szokott lecsapódni. A pályák és a gépek megtisztítása órákat vesz igénybe, de csak azután lehet elkezdeni, hogy leállt a hamueső. (MTI)

Komoly vasúti fennakadást okozott egy szökött teknősbéka az Egyesült Királyságban. A Solomon nevű hüllő Ascot közelében akadt fent a síneken. Amíg megmentették, négy járat útját is meg kellett szakítani. A mozdonyvezetők felvették a teknőst és átadták egy másik, áthaladó vonat kalauzának, azzal a megállapodással, hogy ők a végállomáson állatorvoshoz viszik. Útközben azonban jelentkezett a teknős gazdája és azonnal el is ment az állatáért. A vasúttársaság mindenkitől elnézést kért a fennakadásért. Mint kiderült, a teknős és a gazdája a vasúti pálya mellett lakik, a szökött állat így juthatott át a kerítésen. Tavaly szeptemberben és idén júniusban több vonat is késett, akkor hattyúk állták el az utat. (Independent)

Fotó: GWR

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.