Csillaghullás jön, sokan mennek idén technikumba – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Gazdasszonyt is igényelt magának a volt köztársasági elnök, a kegyelembotrányba belebukott Novák Katalin. Ezt az infót Hadházy Ákos országgyűlési képviselő halászta ki a belsős parlamenti holnapról. Arról már korábban írtunk nektek, hogy távozó elnök ritkán járt olyan jól, mint Novák. A volt elnöknek többek között havi bruttó 4,59 millió jár, élethosszig tartó autóhasználat sofőrrel, szolgálati lakás és titkárság. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a három titkárnőt már megigényelte Novák, de a „gazdasszony” homályban maradt. Hadházy hozzátette: nyilván nem arról van szó, hogy a volt elnök és családja vidékre költözik, és ott lesz szükségük gazdasszonyra, szimplán a házvezetőnőt nevezték meg így, finoman. Novák a „gazdasszonyt” élete végéig igényelheti a magyar adófizetők pénzéből. (Hadházy Ákos / Facebook)

Novák Katalin / Facebook

Megvan a Tisza Párt első polgármesterjelöltje Budapesten: a XVIII. kerületben Balogh Balázst fogják indítani a június 9-i önkormányzati választáson. Magyar Péter, a párt alelnöke az országjárása szerdai állomásán, Sümegen beszélt arról, hogy nemcsak az EP-választáson, de az önkormányzati választáson is el akarnak indulni, és fővárosi listát is fognak állítani. Arra már nincs idejük, hogy saját főpolgármester-jelöltet indítsanak, listájuk viszont lesz. (Telex)

Középiskolai felvételi hírek: 6525-tel több nyolcadikos megy technikumba, mint gimnáziumba szeptembertől. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint idén több mint 94 ezren jelentkeztek valamilyen középfokú intézménybe. Az ideiglenes rangsor után április 26-án küldte el az OH a középiskoláknak a végleges felvételi listát, amelyről a felvételi határozatot május 2-ig mindenki megkapja. A nyolcadikos jelentkezők közül 33 927 fő technikumi, 27 402 fő gimnáziumi, 13 898 fő szakképző iskolai, 1 702 fő szakgimnáziumi, 1 053 fő szakiskolai 295 fő pedig készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre jutott be. (Eduline)

Komoly rekordot döntött meg egy miniatűr ló, Sweetie. A ló az Egyesült Államokban él gazdájával, Risa Formisanóval, és a patáitól a marmagasságáig mindössze 96 cm magas. A lovak arra használják a farkukat, hogy elhessegessék vele a legyeket és a rovarokat, amik esetleg megharaphatják őket – Sweenie pedig gyakorlatilag repülhetne is, olyan hosszú farka van. Risa évente kétszer mossa, és géllel és olajokkal fésüli ki a miniló farkát. A legutóbbi ilyen kezelés során Risa úgy döntött, megnézi, létezik-e Guinness Rekord a „leghosszabb farkú miniatűr ló” kategóriában. Nem létezett, így a ló farkát lemérték – 181.02 centi volt – és meg is kapta a világrekorder címet. Sweetie amúgy két másik ló legjobb barátja, és a mezőn kolbászolva tölti a napjait. A kedvenc nasija a nyers gyümölcs és zöldség, például az édesburgonya, a sárgarépa és az alma. (GWR)

GWR

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén. Vasárnap hajnalban az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullását láthatjátok. A meteorok igen nagy, hozzávetőlegesen 66 km/s sebességgel érkeznek, és hirtelen fékeződnek le a Föld légkörébe érve. Idén a raj vasárnap hajnalban éri el maximumát. Az átlagos, óránként 25 meteor helyett most akár óránként 60 hullócsillagban is gyönyörködhetünk. Érdemes kelet felé nézni az égbolton és jó horizontú, sötét, vidéki észlelőhelyen gyönyörködni a májusi hullócsillagesőben. Ha vasárnap hajnalban nem lenne derült az ég, akkor sem kell csüggednünk, mert az Éta Aquaridák maximuma elnyújtott, így előtte és utána egy-két nappal is dús hullócsillagzáport láthatunk a hajnali órákban. (MTI / Svábhegyi Csillagvizsgáló)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.