Csak gyógyszertárakban kapható eldobható e-cigi Ausztráliában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Új, dohányzásra vonatkozó szabályok lettek Ausztráliában, így július 1-től csak gyógyszertárakban lehet venni eldobható e-cigit, más néven vape-et. Felhívás is jár az új szabály mellé: a vásárlás előtt egyeztetni érdemes a gyógyszerésszel, háziorvossal. Ez egyébként a legtöbb gyógyszerre is rá van írva nálunk is.

De nemcsak ez változott: a vape termékeket gyártó cégeket kötelezte az új ausztrál jogszabály, hogy csökkenteniük kell a termékeik nikotintartalmát. Emellett az ízesítéseket is, mert azokban további káros anyagok vannak. Így csak menta, mentol és dohány íz lesz.

18 év alatt pedig vényköteles a vape-termékek vásárlása, azaz csak orvos írhatja fel.

Ezzel a lépéssel hiába az eddigi csicsás csomagolással és ízekkel való csábítás, gyerekek nem fognak hozzáférni a termékekhez. Legalábbis legálisan. Sokan ugyanis attól félnek, hogy a fogyasztók majd a feketepiacon próbálják így beszerezni ezeket.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Egyes gyógyszertárak egyébként már most kijelentették: nem fognak vape-et árusítani. Így ezeken a helyeken is nehéz lesz beszerezni.

A vape nem egyenlő az elektromos cigarettával. Van a hevítéses verzió, amiben a dohányt melegíti egy fűtőszál. A vape viszont egy glicerines folyadékkal átitatott vattát hevít, aminek gőze lesz, és azt lehet belélegezni.

Az e-ciginek bár nincs égésterméke, a hosszútávú káros hatásai még nem ismertek. Így egyáltalán nem biztos, hogy sokkal kevésbé káros, mint a sima cigi. A dohányzás sajnos minden esetben károsítja a tüdőt, a légzőszerveket és a szívet és érrendszert.

A Poco Barról és társairól itt írtunk korábban.

(CNN/Kispolgár)

(Kiemelt kép: Unsplash)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.