Buszos sztrájk hétfőn, a Mikulás-tolvajt elkapták, Putyint nem – Híradó este

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói, több ezer távolsági buszjárat marad ki. Lehet, hogy hétfőn iskolába sem lesz könnyű eljutni. A buszvezetők és kollégáik béremelést szeretnének, de a vállalat erről hallani sem akar, ezért kezdenek sztrájkba az alkalmazottak. 

A munkabeszüntetés mindenkit érzékenyen fog érinteni, mert vasárnap újabb havazás várható, és ettől valószínűleg a vasút is akadozni fog. Mármint a szokásosnál is több lesz a késés. Ha a Volánbusz vezetése továbbra is hajthatatlan, újabb sztrájk jöhet később.

A Volánbusz egy átlagos hétköznapon több mint 42 ezer járatot indít, hétfőn ezeknek körülbelül a fele áll le. A buszokra egyre nagyobb szükség lesz, mivel számos kisebb forgalmú vasútvonalat bezártak idén, és busszal pótolták őket.

A sztrájkot a buszosok szakszervezete szervezi. Ezt egyébként úgy hívják, hogy Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, röviden SZAKSZ. Fogjuk emlegetni hétfőn! (HVG)

Mikulás-csomagokat lopott egy betörő Tiszanánán a kisboltból. A korábban már elítélt tettes december 6-án hajnalban lekapcsolta az áramot, és a kirakatot betörve jutott be. A 25 télapó-zacskón kívül fagyasztott élelmiszert és kaparós sorsjegyeket is zsákmányolt. A nyomozók néhány órán belül lefülelték, és őrizetbe vették. (Police.hu)

Vlagyimir Putyin elindul a jövő márciusban rendezett oroszországi elnökválasztáson. Ezt az orosz elnök most erősítette meg először, noha eddig sem kételkedett benne senki. Valójában az is nyilvánvaló, hogy meg fogja nyerni. Ebben nemcsak az segíti, hogy a felmérések szerint az oroszok háromnegyede támogatja őt, hanem az is, hogy a lehetséges ellenfeleit idejekorán börtönbe záratta, megmérgeztette vagy agyonlövette. Oroszország ugyanis egy diktatúra, ahol a választás csak cirkusznak kell, de igazából senkinek nincs esélye leváltani az elnököt. Tulajdonképpen arra sem, hogy elérje a választókat, hiszen minden újság, tévé, rádió és internetes hírportál a kormány kezében van.

A kormányváltás egyébként is életveszélyes lenne az elnök számára, hiszen akkor esély nyílna arra, hogy elszámoltassák számtalan bűncselekményért. Ezek között első helyen szerepel az Ukrajna elleni háború megindítása, de saját és családja elképesztő gazdagodása is megérne néhány börtönévet. (CNBC)

Frissítsd a telefont, ha androidos vagy! Megérkezett az Android decemberi frissítőcsomagja. Érdemes mielőbb engedélyezni a telepítést és újraindítást, mert igen súlyos biztonsági hibákat javít. Összesen 85 kisebb-nagyobb folt van a csomagban. A legfontosabb azt a nemrég felfedezett problémát orvosolja, amely lehetővé teszi egy támadónak, hogy távolról feltörje és teljesen irányítása alá vonja a készüléket. Nem szükséges magyarázni, hogy ez mennyire veszélyes, szóval megéri az a pár perc, amíg a javítás települ. (HVG)

Tömeges halpusztulás Japánban. Több ezer makréla és szardínia tetemét mosta partra a víz Japánban. A jelenség okát még vizsgálják. Az egyik tipp, hogy a vízhőmérséklet változása okozta a pusztulást, a másik, hogy valamilyen szennyezés. Ez nem biztos, hogy emberkéz műve, mert a Mariana-ároknál lévő Iwo Jima vulkán aktív, és lehet, hogy ebből jöttek elő mérgező anyagok.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.