Brutális szél van Budapesten, nőtt a pandák száma Kínában – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megdőlt a napi melegrekord és a fővárosi szélrekord szerdán. Ha budapestiek vagytok, minden bizonnyal ti is érzékelitek az éjszaka óta tartó süvítést. Minket kis híján fel is lökött az utcán, miközben hideg meg nincs. A meteorológia azt írta, hogy a Sopron Kuruc-domb meteorológiai állomáson a léghőmérséklet fél óra alatt kilenc Celsius-fokkal, 16,1 fokig emelkedett, ez állította be az országos napi melegrekordot. A János-hegyi állomáson pedig megdőlt a legnagyobb erre a napra vonatkozó széllökés fővárosi rekordja, óránkénti 100 kilométeres széllökéssel. A korábbi maximumot ezen a napon 1985-ben Budapest Örsöd állomáson mérték, akkor óránkénti 87 kilométeres széllökést regisztráltak. (MTI)

Még mindig tart az influenza-járvány, sőt, egyre több a beteg. Múlt héten közel harmincezren kerestek fel orvost influenzaszerű megbetegedéssel. Akut légúti fertőzés tüneteivel még ennél is több, 197 200 ember fordult orvoshoz. Ezeknek a betegeknek a nagy része gyerek vagy tinédzser, de felnőttek és idősek is fertőződnek. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében volt, a legkevesebb Heves, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanádban. (NNGYK)

Befejeződött a nemzeti konzultáció. A kormány kérdőíveit másfél millióan küldték vissza a körülbelül 8 millió választóból. A válaszolók szinte mind a kormány politikáját megerősítő, igenlő válaszokat adtak. Viszont ezt senki sem ellenőrzi, így mind az eredményekről, mind a beérkezett ívekről azt mondanak, amit akarnak. A konzultációról itt írtunk részletesen.

Az egyik válasz szerint tovább kell szigorítani a gyermekvédelmi törvényt. A törvény főleg azt próbálja megakadályozni, hogy a 18 éven aluliak megtudják, hogy léteznek melegek. Ennek szigorítása azért lesz érdekes, mert már most oda vezetett, hogy a könyvesboltokban eltiltják a fiatalokat minden olyan kiadványtól, amely nem kifejezetten gyerekkönyv. Így a szépirodalmat, sőt a kötelező olvasmányokat sem nézegethetik.

Fotó: Facebook

Jó hír: nő a pandák száma Kínában. Ez azért fontos, mert kevesen vannak, szóval fokozottan védik őket. A vadon élő óriáspanda-populáció Kínában most kb. 1900 példányból áll, ez nagy emelkedés, mert 1980-ban csak 1100 példány volt. Kínában 2021-ben létrehozták az Óriáspanda Nemzeti Parkot, ami a vadon élő óriáspandák 72 százalékának jelentős védelmet nyújt. Kínán kívüli állatkertekben kb. 50 példány él. És mindegyik a kínai állam tulajdonában van. A bocsok is, amik esetleg születnek, automatikusan Kínáé lesznek. (24.hu/Kispolgár)

Carolina Shiino. Forrás: Youtube
Carolina Shiino. Forrás: Youtube

Nagy a felháborodás Japánban, amiért egy ukrán lány lett Miss Japán. A 26 éves Carolina Shiino ötévesen költözött szüleivel az országba. Nincsenek japán felmenői. Ő az első, aki honosított japán állampolgársággal lett szépségkirálynő a szigetországban. Sok konzervatív japán kifogásolja a választást, főleg azért, mert Carolina „nem néz ki japánnak.” Voltak akik szerint az orosz-ukrán háború miatt csak gesztusként választották szépségkirálynővé Carolinát. A Miss Japán szervezője azt mondta, hogy ő bizalmat szavazott a győztesnek és Carolina szépen beszél és ír japánul, és sokkal japánabb, mint mások. (BBC)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.