Bronzérmes a női kajak négyes, drágultak az élelmiszerek – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Bronzérmes lett az olimpián női kajak négyesünk, Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra. Az 500 méteres döntőt 1:32.93-es idővel teljesítették. Első helyen az új-zélandi, a második helyen a német hajó futott be. A férfi kenu kettes (Adolf Balázs és Hajdu Jonatán) hatodik, a férfi kajak négyes (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor) pedig a hetedik lett az 500 méteres döntőkben. (Kispolgár)

Taylor Swift. Forrás: Facebook
Taylor Swift. Forrás: Facebook

Nagyot csalódtak azok, akik az e heti, bécsi Taylor Swift koncertek egyikére vettek jegyet. Ugyanis mind a három koncertet kénytelen voltak lemondani a szervezők terrorfenyegetés miatt. Az ügyben két embert le is tartóztattak. Annyit tudni, hogy egyikük az Iszlám Államnak fogadott esküt és az ő nevükben akart gyilkolni. A gyanúsítottaknál robbanószer készítéshez használt vegyi anyagokat is találtak. Az ügyről hosszabban délután írtunk nektek. (CNN)

Boros Lajos. Fotó: RTL Klub.
Boros Lajos. Fotó: RTL Klub.

78 éves korában meghalt Boros Lajos, aki a magyarországi reggeli rádiózás egyik legismertebb alakja volt. Sokáig vezettek együtt műsort Bochkor Gáborral. Boros sokáig betegeskedett. A műsorvezetés előtt gitározott és énekelt is, és megnyerte a régi, híres Ki mit tud? vetélkedőt. (MTI)

Egy év alatt sokat drágultak az élelmiszerek Magyarországon, ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az élelmiszerek ára átlagosan közel 3 százalékkal nőtt. Az „átlagos” azt jelenti, hogy van olyan termék, ami sokkal drágább lett, például a cukor (közel 50 százalékot nőtt az ára!), és van, amelyik csak kicsit lett drágább. Ilyen például a tej. Ugyan kevés, de akadt néhány olyan termék is, amelyiknek csökkent az ára. Ilyen volt a tojás, a tészta és a kenyér. Nőtt viszont a lakbér, a szolgáltatások (testápolás, parkolás, autódíjak, üdülési szolgáltatások) díja, valamint a ruhák és a gyógyszerek is többe kerülnek, mint egy éve. (HVG)

Az új törvények és előírások miatt több nevelőszülő és gyermekvédelmi intézményben dolgozó hagyja el a pályát, így sok védelembe vett gyerek sorsa lett bizonytalan. A kormány erre egy elég fura megoldást talált a Népszava értesülése szerint: az ilyen intézményekbe katonákat vezényelnek majd gyerekfelügyelőnek. A gyerekvédelemben dolgozók azt kifogásolják, hogy az új törvény szerint dokumentumokkal kell igazolniuk, hogy kifogástalan életvitelt folytatnak. Le kell írniuk, hogy kivel élnek együtt és mióta, milyen ingatlanjuk van, illetve milyen 300 ezer forintot meghaladó tulajdonuk van. Aki ezt nem tölti ki, az ki van rúgva. Sokan az amúgy is alulfizetett és túlhajszolt dolgozók közül ezért már eleve, tiltakozásként felálltak. (Népszava)

Fábián Bettina. Forrás: Facebook
Fábián Bettina. Forrás: Facebook

Ötödik lett a Szajnán tartott nyíltvízi úszásban a 19 éves Fábián Bettina. Fábián 10 kilométert úszott, és 2:04:16.9-es idővel csapott célba. Az első a holland Rouwendaal, a második az ausztrál Johnson, a harmadik az olasz Taddeucci lett. Fábián a verseny után azt nyilatkozta, hogy valóban elég koszosnak tűnt a Szajna vize, elég fura dolgokat nyelt le belőle, de ahogy fogalmazott, „majd pálinkával fertőtleníti magát”. (Kispolgár)

Vadkamera kapott le egy ritkán megfigyelhető állatot, egy kanadai hiúzt. A felvétel, ami az amerikai Minnesota államban készült, nemcsak azért különleges, mert a hiúzok igencsak kerülik a feltűnést, hanem mert ez a példány pózol is a kamerának. Jók voltak a fények, az idő, szóval minden tökéletes volt ahhoz, hogy a vadkamera egy igazán pöpec felvételt készítsen róla. A kanadai hiúz a négy hiúzfaj egyike, és különleges farka különbözteti meg a többitől. Ragadozó, aki főleg nyulakat szeret enni, de ha nincs más, kisebb emlősöket is elejt. Vagy akár madarakat. És akkor mutatjuk is a felvételt a veszedelmes, de gyönyörű állatról:

(Kiemelt kép: a női kajak négyes. Forrás: Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.