Brit régészek találtak VALAMIT…

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Angol amatőr régészek egy csodálatosan egyben maradt ókori római tárgyat találtak. Azt viszont egyelőre még történészek se tudják megmondani pontosan, hogy mit, ugyanis a 12 oldalú objektum elvileg nem jó semmire. Ilyen tárgyból Nagy-Britanniában már 33 került elő, világszerte nagyjából 130-at találtak. Ez a mostani az egyik legnagyobb, az átmérője 8 cm. A korát 1700 évesre becsülik.

Kép: Norton Disney History and Archaeology Group

A 12 oldalú tárgy másik neve dodekaéder, lehet, hogy matekórán fogjátok majd ezt a szót még hallani. Semmilyen szöveg vagy utalás nem maradt fenn az eléggé gazdag római irodalomban, amiből kiderülhetne, hogy mire is használták. Mivel az eddig megtalált hasonló leletek mind más méretűek voltak, a tudósok azt kizárták, hogy valamilyen mérőeszköz lehetett. És mivel egyiken sem maradt kopásnyom, ezért az sem valószínű, hogy szerszám volt.

Az egyik történész szerint inkább valamilyen vallási vagy rituális tárgy lehetett. Mivel az ókori rómaiak meglehetősen vallásosak voltak, elképzelhető, hogy ennek a tárgynak a segítségével valamilyen útmutatást kértek az istenektől. Ezt az elméletet az is erősíti, hogy a dodekaédert egy lovas istenfigura mellett találták. Most újabb ásatásokat kezdenek a területen, ami után talán kiderül a nagy kérdés: mégis mi a szösz ez? (cnn.com)

Kiemelt kép: Norton Disney History and Archaeology Group

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.